Lys, varme og kraftlinjer

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Er strømsikkerheten mindre verdt i dag?

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Første dag ble det sagt: bli lys, og jammen hadde e-verket alt vært å strekt linja, så lys ble det. Allerede andre dag ville folk ha mer, og sånn ble det. Noen ville ha kokeplate og andre skulle ha støvsuger, også var det en som ville ha Tesla.
Alt krevde strøm.

Det ble bygd ut og bygd ut linjer i øst og vest. Den gang ble det kikka langt etter e-verkskara, for dem drev med noe andre ikke hadde greie på.
E-verksjefene og styrene skjønt snart at folk ble mer og mer avhengig av strømmen, og at det derfor måtte være en beredskap. Det ble opprettet vaktordninger. Etter hvert var det ikke bare avhengighet, det var livsviktig.
Samfunnet stopper opp uten strøm.

Vaktordningene ble skarpere og skarpere, med øyeblikkelig utrykning. I rundt 40 år har våre lokale e-verk hatt den vakt-/ hviletiden vi nå har. Samfunnet er mye mere avhengig av strøm, været røffere, responstiden kortere.

E-verksjefer med Kommunenes Sentralforbund i ryggen vil nå kutte ut store deler av hviletiden for dem som sikrer strømnettet og gjør alt de kan i all slags vær døgnet rundt. Det er heller ikke bare været som kaller oss ut. Det kan være gammelt utstyr, nedkjørte strekk, avgravde kabler, bilulykker med stolpepåkjørsler og branner. Mye som kan være en påkjenning å være med på. Det blir hevdet at ordningen er for god og hjelpemidlene er flere, men det er ikke mye en for gjort med en ipad eller pc i snøføyka, med knekte stolper og linja på bakken.

Vi krever ikke mere penger og bedre ordninger, vi og beredskapsvakter over hele landet, ønsker bare å beholde den hviletiden vi har etter den pålagte vakten vi er med på. Vi på Midtnett har nå streiket i tre uker og vi ser at det i aller høyeste grad er behov for oss på vakt. Det etter en rekke feil hvor ønsket og behovet for gjenoppretting har vært stort og kanskje litt overdrevet i forhold til liv/helse/dyrehelse. Dermed er det ikke mange som til nå har blitt veldig rammet.

Manns minne er muligens individuelt, men det er flere feil i vårt nett hver uke. Store langvarige utfall er heldigvis sjeldne, men Dagmar kom over oss og særlig Ringerike for ikke mange år siden. I 1976 kom snøen i oktober og steder i hele distriktet var uten strøm i mange dager. Dette var de dager da nesten alle hadde pipe og ved. Hvordan hadde dette gått i dag? Er strømsikkerheten mindre verdt i dag? El & It har hatt flere innspill til løsninger, så nå er det E-verk sjefer og KS som kan ende denne streiken.

LES OGSÅ: Mister kunder som følge av «strøm-streiken»

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken