Stalsbergskolen – vernes eller rives

STALSBERG SKOLE: Erling Diesen mener det vil være ren og skjær vandalisme å rive Stalsberg skole.

STALSBERG SKOLE: Erling Diesen mener det vil være ren og skjær vandalisme å rive Stalsberg skole.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det vil være ren og skjær vandalisme å rive Stalsberg skole.

DEL

MeningerBygdePosten for lørdag 17. februar presenterer en plan for vern av bygninger i Modum. Ikke minst gleder planen en gammel geithusing, i det Gravfoss kraftstasjon, Drammenselvens Papirfabriker, den største arbeiderboligen i Majorud og Stalsbergskolen er med i verneplanen.

Sjokket: riving et alternativ

Men så kommer sjokket allerede med BygdePosten for torsdag 22. februar. I et forslag til ny skolestruktur for Modum presenteres riving av Stalsbergskolen som et mulig alternativ.

Da jeg ikke har vært innskrevet i manntallet for Modum siden 1955, bør jeg vel være meget tilbakeholdende med å blande meg inn i dagsaktuelle kommunale saker. Men når det antydes som en mulighet å rive denne skolebygningen, er det ikke lett for en gammel elev å holde kjeft.

Vel er bygningen gammel. Skolen blei tatt i bruk i 1923. Jeg leser at øverste etasje ikke lenger kan brukes av sikkerhetsgrunner. Bare den gamle tegnesalen er tatt i bruk som skolemuseum. Ellers står det tomt. Klasserommene i de øvrige etasjene er sikkert heller ikke fullt ut tidsmessige. Framtidig bruk blir en utfordring, ingen grunn til å bagatellisere det. For kommunen ville det antagelig være biligst å rive det gamle og bygge nytt. Men å rive denne monumentale skolebygningen vil være ren og skjær vandalisme.

Bygd etter lang strid

Stalsberg skole blei reist etter en langvarig og tøff politisk strid mellom Arbeiderpartiet og de borgerlige. Det falt nok en og annen litt tungt for brystet at arbeiderungene i Geithus skulle få bygdas fineste skole, til og med bygd i mur. Lærer Søren Standnes førte an i kampen, godt støttet opp av ordfører Peter Skard – i det daglige lærer på Sysle. Det omstridte «Millionpalasset» kom på en halv million, hvorav fylket dekket halvparten.

Jeg går ut fra at i dagens Modum har man for lengst lagt disse gamle motsetningene bak seg, og at det kan oppnås tverrpolitisk enighet om at Stalsberg skole er verneverdig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags