La oss utvikle Vikersund – del 2

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Utvikling av Vikersund sentrum engasjerer. Det ser jeg etter mitt innlegg i BP på papir (6/7) og på avisens nett- og Facebook-side dagen etter – og etter publisering på mine to Facebook-sider samme dag. La meg derfor ta debatten et steg videre.

Vikersund – et kjent og kjært sted for mange, beliggenheten ved Tyrifjorden gir stedet store fordeler framfor mange andre. Mennesker liker vann, se på det, bade i det, fiske i det. Vikersunds fortrinn ved å være lokalisert ved fjordens bredd, er utrolig.

Mitt innlegg forleden var for å heie på sentrumsutvikling. Jeg registrerer at på de allerede nevnte plattformer er det kun et ytterst lite fåtall som har ytret seg skeptisk. Alle andre har bejublet den sentrumsutviklingen jeg skryter av.

Jeg ser etter mitt forrige innlegg at vi gjerne kan tenke større tanker allerede. Så la meg derfor gi noen eksempler på hvordan vi kan utvikle Vikersund, for å sikre at det skal bli et tidsriktig, moderne og framtidsrettet sted – et sted det er plass til alle.

Jeg skrev i mitt forrige innlegg at nok et leilighetskompleks vil bli flott. Det er egentlig selvsagt. Flere leiligheter med umiddelbar nærhet til Tyrifjorden. Slik kan vi trekke til oss nye skattebetalere. Eller våre eldre innbyggere kan flytte dit og frigjøre eneboliger i en kommune der eneboligprisene fortsatt er overkommelige.

Når det nye leilighetsbygget i første byggetrinn kommer nord for pollen i sentrum, la oss tenke oss en vakker gang- og sykkelbro fra omtrent der og over til Tyrifjord Hotell. La oss binde sammen sentrum og østsiden på en måte som gjør at hotellet får enda flere lokale lunsj- og middagsgjester. Hotellet er en perle, vi må understøtte privat virksomhet som skaper arbeidsplasser. En liten rusletur over fjorden for et lett sommermåltid og et glass kald hvitvin mens man nyter det gode liv i kveldssolen. 

En bro som også vil føre til at flere av hotellets gjester helt sikkert finner veien til butikkene i sentrum. En bro som vil kunne føre til at enda flere vil gå Dokka-løypa. La oss utvikle en skogstrasé fra alpinløypa til hoppsenteret, for både ski-, sykkel- og gående – åpent året rundt. Derfra kan man koble seg på løypenettet videre over åsen, til Langvannet, Kluftetangene, Åmot og hjem til Vikersund via Modum på langs.

Få kommuner har slike gudgitte naturgaver som Modum. Tenk hvor kry og stolte Drammen er av Ypsilon, denne Y-formete broen som binder Bragernes og Strømsø sammen. Tror dere ikke at vi ville følt det samme her – om vi binder Vikersunds vest- og østside sammen? Jeg tror det vil løfte Vikersund til å bli ett av de mest attraktive stedene å flytte vest for Oslo.

Den gamle dampbåtbrygga bærer sin historie, men er ikke noen fryd for øyet. Er den fredet, eller kan man tenke tanken om å bygge en stor og permanent brygge der, eventuelt erstatte den med en lekter? Og «Greven», denne gamle båten som ligger ved brygga, tjener ikke til noen ting – annet enn å minne nostalgikerne om forgangne tider. Vi skal ha respekt for folk som vil ta vare på historien, så også ildsjelene som arbeider rundt «Greven», men det er tvilsomt om båten noen gang kommer i trafikk. Mitt forslag er å gi den et friskt malingsstrøk, ankre den opp midt i fjorden og lyssette den. Da kan den bli et fint blikkfang og et symbol på tidligere tider.

Som nevnt i mitt forrige innlegg; la oss markere at Vikersund er stedet for verdens lengste skihopp. 253,5 meter. La oss dekorere en stripe midt i hovedgaten – med et spennende, fargerikt og oppsiktsvekkende malerverk som viser hvor langt 253,5 meter virkelig er. Friske farger, midt i asfalten – til glede for både innbyggere og gjester fra fjern og nær.

Vi må også ha en idédugnad rundt det gamle rådhuset. Det er falleferdig. Trenger kommunen – med dagens teknologi – å ha administrasjonen på ett sted? Mitt svar er nei. Selg rådhuset til en privat investor, det kan bli omgjort til enda flere leiligheter. Flytt biblioteket til det nye sentrumsbygget, la kulturhuset og musikkskolen bestå. Bygg et nytt, mindre og tidsriktig rådhus for sentraladministrasjonen – og etabler de forskjellige etatene rundt omkring i eiendommer kommunen allerede eier flere steder. Med dagens teknologi trenger man ikke fysisk nærhet for å ha en funksjonell kommune.

La oss slippe til mer boligbygging i øståsen, både nord- og sørover. La folk få dele av tomter fra gårdsbruk, la oss gi folk rom og plass. La oss oppfordre folk til å rydde, hogge og kantslå ved alle eiendommer – Modum gror snart igjen. La oss stå opp for bygda og kommunen vår – og heie på utvikling. La oss ha noen vyer, ikke bare tenke at alt skal være som det er. La oss tenke sammen, skape felles framtid – la oss tenke nye tanker.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken