Konstituering, klagesang og kameler

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ap kjempet til siste krampetrekning for Ståle Verslands ordførerposisjon da kommunestyret i Modum konstituerte seg mandag. Og Lars W. Aanes meldte seg ut av Frp i rekordfart da han ikke fikk fortsette i kontrollutvalget – og tok isteden til tastaturet for å skyte på gamle venner.

Disse linjer er forfattet i Beograd, i vakre Serbia på Balkan. Det var også hit inntrykkene fra kommunestyrets konstituering kom via livestreaming på nett. Det var en spesiell opplevelse å sitte her i full sommervarme og bivåne forestillingen i rådhuset da Modum fikk sin første kvinnelige ordfører. Jeg kaller det forestilling, for det ble noen tilnærmet teatralske opptredener som – etter min mening – gjorde at Ap tapte ansikt for måten partiets representanter spilte sine roller på. Fire av ti velgere stemte på Ap ved valget i Modum. Seks av ti gjorde det ikke. Den historiefortellingen Ap forsøkte seg på i kommunestyrets konstituering mandag kveld, var ikke noen oppvisning i politisk eleganse.

Nå er 93 år som styringsparti over for Ap. Basert på deres reaksjoner og oppførsel i rådhusets toppetasje mandag kveld, skulle man tro svartedauden er i ferd med å komme til bygda. Og det var åpenbart at de hadde glemt alt om at det er flertallet som rår, om flertallet velger å bruke sin makt, der de fremførte sin klagesang om hvor urettferdig politikken noen ganger åpenbart kan føles. Først forsøkte Tone Ellefsrud, en resirkulert kommunestyrepolitiker som hun selv karakteriserte seg som, på en forklaring om at Senterpartiet valgte å se bort fra valgresultatet. Hvordan i all verden kunne hun påstå det? Senterpartiet inngikk ikke i noen allianse med Ap forut for valget. Derfor må partiets valgresultat sees i en helt annen sammenheng enn som haleheng til Ap. Thomas Løkka Andersen fulgte opp. Og det med en forsvarstale for avtroppende ordfører Ståle Versland hvis mål virket å være å gi ham makten og æren i all evighet, som redaktør Knut Bråthen så treffende skrev i sin leder i Bygdeposten. Andersen sa rett ut at det ville være uansvarlig å velge en ny ordfører. Det er sterke ord, men de er selvsagt langt fra riktige

Sunni G. Aamodt (Sp) ble valgt til ny ordfører med 19 mot 16 stemmer. Det samme resultat som sikret Bjørn Erik Sørli (FrP) varaordførerposisjonen. Så desperate var Ap i sitt forsvar av – og ønsket om gjenvalg for – Versland, at Løkka Andersen advarte de 19 medlemmene i det nye flertallet om at de hadde inngått en «kokkelimonkekonstellasjon» – hva nå i all verden det måtte være.

Redaktøren omtaler også manglende applaus fra opposisjonen ved valget av ordfører og varaordfører. Jeg registrerte det samme på livesendingen jeg fulgte, og jeg syntes det var særdeles skuffende. Så kan hende har Sunni G. Aamodt et poeng når hun vil snakke om ordskifte, oppførsel og tiltaleformer i det nye kommunestyret. Så spesiell var stemningen at da den allerede så avgåtte ordfører Versland følte at opposisjonens nestlederverv i kontrollutvalget var truet, entret han talerstolen for å belære sin etterfølger om at når klubba har falt i bordet, så er vedtaket gjort. Akkurat der gjorde ellers så røslige Versland seg liten – helt uten grunn. Han hadde akkurat på denne dag stått seg på å innta en mer ydmyk og rådgivende rolle overfor sin etterfølger – etter fire år som kommunens øverste politiske leder. Det er mulig at det var tanken på at det var nettopp han som ikke klarte å videreføre den 93-årige Ap-lenken av ordførere i Modum, som gjorde ham så arg.

Men én ting skal Ap få lede de neste fire årene, nemlig kontrollutvalget. Der skal tidligere ordfører Terje Bråthen være leder. Det er nemlig slik at det alltid er opposisjonen som leder dette utvalget. Det førte til at Lars W. Aanes (Frp), som ledet utvalget i forrige periode, måtte gå av. Det resulterte i en lynrask utmeldelse fra partiet og direkte angrep på både Frp og Høyre - med beskyldninger om at våre to partier har svelget så mange kameler at vi er i ferd med å få pukler på ryggen. Et artig ordspill, men riktig er det ikke.

Kun én ting ga Frp og Høyre seg på umiddelbart da forhandlingene startet. Det var å legge bort alle tanker om konkurranseutsetting innenfor tekniske tjenester og helse i den kommende fireårsperioden. Det var enkelt for oss å akseptere fordi vi vet det ikke vil være flertall for dette i kommunestyret, og da er det bedre å bruke tiden på andre ting som kan materialisere seg i gode politiske flertallsvedtak. Det skulle være interessant å vite hvilke andre kameler Aanes mener Frp og Høyre har svelget i denne prosessen, men det skrev han dessverre ingenting om i sitt innlegg.

På min lille iPad her i Beograd fulgte jeg kommunestyrets møte, jeg skulle så gjerne vært der selv, men et oppdrag i kraft av mitt stortingsverv gjorde det umulig. Det var imidlertid noe befriende over å sitte langt unna og likevel føle at man tok del i noe historisk. For i løpet av få minutter var 93 års Ap-styre over. Det er på sin plass å rette en stor takk til Ap for solid og ansvarsfull styring av Modum kommune i nesten et helt århundre. Det er mitt håp at de vil bidra som et konstruktivt opposisjonsparti i tiden fremover.

For mandag var situasjonen brått en helt annen for Ap. Både ved valget av ordfører, varaordfører og hovedutvalg, gjorde nemlig den nye posisjonen, bestående av Sp, FrP, Høyre, KrF og Venstre, akkurat det samme som Aps forskjellige flertallskonstellasjoner stort sett alltid har gjort: De sto samlet og stemte ned det som kom fra opposisjonen. Dermed kunne Sunni G. Aamodt (Sp) rusle ut i den friske oktoberluften som kommunens nye ordfører. En ny tidsregning starter i Modum rådhus. Og ingen i den nye posisjonen spiste kamel til middag den kvelden – uansett hva Lars W. Aanes måtte tro.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken