«Å ta en kvikkas»

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevFra der jeg har mine nordnorske røtter kan man finne på å si at man «tar en kvikkas». Oversatt betyr det å «ta en spansk en», med andre ord å bløffe eller foreta seg noe frekt, især for å klare seg ut av en kinkig situasjon.

Kvikkas, som kan bety «kvikk fyr», er navnet på det selskapet som nå har overtatt og har ansvaret for lørdagsdistribusjonen av aviser landet rundt, og tusenvis av abonnenter får ikke avisene sine på lørdag som forventet. Dette skaper så klart harme i de tusen hjem. Er det bare jeg som ser ironien i firmanavnet Kvikkas og hva de faktisk (ikke) leverer?

Jeg er personlig ikke berørt av denne uteblivelsen enn så lenge – jeg får avisen levert grytidlig hver lørdag morgen via et annet distribusjonsselskap – men hvem vet hva fremtiden vil bringe? Kan hende står jeg selv en dag der uten lørdagssavisen. Lørdagsavisen er i sin fysiske form den av ukens aviser de fleste setter mest pris på. Da kan man koble seg fri fra jobben og med god samvittighet slenge seg ned i stresslessen, ta en kopp kaffe og lese om små og store nyheter, reportasjer og begivenheter, alt mens helgeroen brer seg i hjemmet. Mange synes også at det er særdeles koselig å løse avisenes lørdagskryssord (som pr. dato ikke kan løses på skjerm.)

Jeg har mitt daglige virke som en av landets få kryssordforfattere med ukentlige leveranser til bl.a. mange norske lokal- og regionalaviser, og jeg har i det siste mottatt flere henvendelser fra kryssordløsere som kunngjør sin frustrasjon over at store deler av lørdagskosen nå har forsvunnet. Jeg kan naturlig nok ikke få gjort noe med dette, men det viser i det minste litt av hvor stort savnet av avisen på lørdag kan være. Å løse lørdagskrysset på mandag er tydeligvis ikke særlig stas. Setter man det hele på spissen kan man vel kanskje si at samferdselsministeren her har tatt en økonomisk kvikkas.

En ting er i alle fall sikkert: Jeg tar aldri noen kvikkaser når jeg lager mine kryssord – man tukler ikke med folks dyrebare fritid.

Artikkeltags