Werps rullende politikorps

Rullende Politi: Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (SP) er ikke nådig i sin kritikk av politireformen.ILLUSTRASJONSFOTO

Rullende Politi: Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (SP) er ikke nådig i sin kritikk av politireformen.ILLUSTRASJONSFOTO

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Anders B. Werp ser på Regjeringas nærpolitireform som en valgvinner, i Laagendalsposten 9. mai. Flertallet av politifagfolkene ser reformen som en sentraliseringsreform, Senterpartiet er enig. I Sørøst politidistrikt legges det nå mindre vekt på geografiske tjenester og mer vekt på funksjonelle tjenester. Dette betyr på godt norsk å trekke flere folk inn i staben rundt politimester Christine Fossen og færre politifagfolk ute i møte med befolkningen – enten det gjelder i forebyggende arbeid eller arbeidet med å stoppe utøvelse av kriminalitet.

Werp har rett i at Regjeringens nærpolitireform ikke er for å spare penger. Tvert imot, som han sier: budsjettene vil sprekke! Når Werp sier at Høyre skal flytte politi fra kontor og ut i gatene er det feil. Politidirektoratets ønske om at bare 25 % av politiressursene skal kobles til funksjonelle tjenester, ligger an til å sprekke i vårt enorme politidistrikt (Telemark, Vestfold og Buskerud). Det foreløpige arbeid viser at nærmere 50 prosent av de ansatte knyttes til funksjonelle tjenester, mens de geografiske tjenestene derved svekkes langt hardere enn det selv politidirektoratet la opp til. Politimester Fossen er i et stort dilemma og stortingsrepresentant Werp sitter i et skårfeste.

Retningen på Høyres reform er klar: Lensmannskontor skal legges ned (dagens forslag er bare starten), og oppgaver, eksempelvis utstedelse av pass sentraliseres. Forebyggende arbeid nedprioriteres når lokalkunnskapen blir borte, lensmenn erstattes med politikontakter uten makt og myndighet i møte med ordfører. Det vi hittil har sett av svekkete geografiske tjenester vil altså bli fulgt opp gjennom ytterligere kutt. Dette faller inn i Høyres store plan om å sentralisere Norge.

Werp sier at det var Gjørv-kommisjonen som viste behovet for denne politikken. Det er selvsagt ikke rett. Terrorhandlingen 22. juli 2011 viste at det var ved Norges største operasjonssentral i Oslo at svikten var størst. Det var grunnleggende svakheter i beredskapsorganisasjonenes organisasjon, kultur og ledelse. Det manglet myndige ledere som stolte på sine fagfolk ute i virkeligheten.

Det var dette faktum flertallet (Ap, SP og SV) i kontrollkomiteen, tok tak i med en poengtert merknad om endring av organisasjon, kultur og ledelse i beredskapsorganisasjonene. Jeg representerte Senterpartiet i denne innstillingen og kjenner derfor debatten godt. Vårt standpunkt innebar såkalt operasjonsbasert ledelse, altså at en måtte stole på folk i førstelinja. Politiet som møter folk skal være mange, de skal være godt utdannete, de skal ha godt utstyr, de skal ha god kommunikasjon, og de skal handle i samsvar med ledelsens holdninger – på egen hånd om nødvendig.  

Dette, Werp, som du kan lese på side 34–35 i Kontrollkomiteens innstilling 210 S (2012–2013) er Senterpartiets alternativ. Kort og enkelt betyr dette at vi må stole mer på fagfolk. Vi må desentralisere, ikke sentralisere. Vi må kutte staber, ikke øke staber.

Tenk dette fantastiske landet hvor folk går i fakkeltog for lensmannen sin. Hvor finner vi det i resten av Europa? Det viser tilliten til det desentraliserte politiet som kjenner sine innbyggere og vet hva som er rett å gjøre i krevende situasjoner. Senterpartiets alternativ styrker tilliten mellom befolkning og politi, og det er den absolutt beste og billigste politiorganisasjon.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken