Lengsbygda-hopper Østvold mistet kontrollen over kulen og fikk begge skiene slått av seg i landingen høyt oppe i mammutbakken i Modum. Deretter rutsjet han nedover unnarennet på ryggen og på siden.

Det gikk et gisp gjennom publikum da uhellet skjedde, men Østvold reiste seg umiddelbart på sletta og vinket til de frammøtte. 22-åringen slapp billig fra den skumle episoden.

Tyske Andreas Wellinger landet lengst ned i bakken i prøveomgangen. Han fikk opp 245 meter. Flest poeng fikk verdensrekordholder Stefan Kraft. Han fikk sitt svev målt til 238 meter.

Halvor Egner Granerud fulgte nærmest. Han var kun slått med fire poeng av Kraft etter å ha hoppet 231,5 meter.

Nest lengst i prøveomgangen var østerrikske Manuel Fettner med 243 meter, mens Sondre Ringen landet på 241 meter fra et tidlig startnummer.

– Det var helt sykt. Kan ikke beskrives. Den gamle rekorden min var på 226 meter, så dette var 15 meter ekstra, smilte Ringen til NTB etterpå.

Det skulle etter planen vært gjennomført to treningsomganger for menn i Vikersund fredag. Ustabil vind gjorde at det tok lang tid å gjennomføre den første. Det førte til at den andre ble kansellert.

Kvalifiseringen begynner klokken 17.