322 reinsdyr drept av lynnedslag

Dette var synet som møtte en oppsynsmann fra Statens naturoppsyn

Dette var synet som møtte en oppsynsmann fra Statens naturoppsyn Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

En oppsynsmann fra Statens naturoppsyn har funnet 322 døde reinsdyr på et lite område sør på Hardangervidda. Trolig har flokken blitt truffet av lyn.

DEL

(Laagendalsposten) – De lå døde i et ganske konsentrert område, så de har sikkert stått ganske tett. Rein står ofte slik, sier Knut Nylend ved Statens naturoppsyn til NRK.

Nær Svensbu

- Funnene ble gjort i nærheten av Svensbu, som for øvrig er et historisk område knyttet til tungtvannsabotørene, forteller Lars Inge Enerstvedt til Laagendalsposten ved Statens naturoppsyns operasjonssentral.

– I morgen sendes det biologiske prøver av de døde villreinene som skal undersøkes for hjernesykdommen CWD, fortsetter Enerstvedt.

Det var fredag en oppsynsmann fant de mange dyrene døde på Hardangervidda mellom Møsvatn og Kalhovd i Telemark. Nylend forteller at det gikk et kraftig tordenvær i området fredag ettermiddag, og flokken trolig er truffet av lyn.

LES OGSÅ: Mystisk dødelig sykdom truer villreinen

Tar prøver

Statens naturoppsyn var i området søndag for å telle og ta prøver av dyra.

– Jeg kan ikke erindre at vi har hørt om lynnedslag som har tatt livet av dyr i et slikt omfang. Det er veldig mange og forholdsvis spesielt i denne settingen, sier Nylend videre.

Det er omtrent 10.000 villrein som vandrer over et området på 8.000 kvadratkilometer på Hardangervidda, ifølge Norsk Villreinsenter.

Hardangervidda er Norges største villreinområde.

LES OGSÅ: Mattis og Borka til Langedrag 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken