Gå til sidens hovedinnhold

Vi tilbyr gratis hospitering, fordi det er viktig at elevene tar riktige valg

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ståle Bråthen, rektor ved Nordre Modum ungdomsskole, skrev et innlegg i Bygdeposten om at ungdomsskolene nå må betale 250 kroner pr. elev til Viken fylkeskommune, for at skolens elever skal kunne hospitere på utdanningsprogrammene til den fylkeskommunale nærskolen. Når dette skal ganges opp med antall elever må Nordre Modum ungdomsskole årlig ut med en sum på 45.000 kroner for at elevene skal få mulighet til å hospitere. Bråthen spør om Akademiet-skolene i Drammen tar imot elevene gratis – svaret er ja. Ved våre videregående skoler i Drammen ønsker vi alle elever som ønsker å hospitere velkommen, helt gratis.

Les også

Rektor raser over det han kaller blodpris for praksisplasser: – Elevene blir de store taperne

Som rådgiver i videregående skole er et av mine hovedbudskap til elevene at noe av det viktigste her i livet, er at man skal ha det bra med seg selv. For å ha det bra med seg selv, er det for de fleste viktig å trives med utdanningen en velger, og videre i arbeidslivet. Livet består, som alle vet, av flest hverdager og disse hverdagene skal vi helst fylle med noe som er meningsfullt og noe vi mestrer. For at vi skal ha det bra med oss selv, er det for de aller fleste av oss, viktig å kjenne på mestringsfølelsen. Hvordan skal en 10. klassing føle seg trygg på hva hun eller han mestrer og liker, når hun eller han ikke har fått testet ut alternativene?

Hospitering er en ypperlig mulighet for elevene til å teste ulike utdanningsprogram og skoler. Jeg er klar over at ungdomsskolenes fokus er at elevene skal få testet utdanningsprogram, men jeg tenker at det også er viktig at elevene får testet hvilken skole som er best match for den enkelte. Vi ønsker at elevene skal besøke skolene våre før de bestemmer seg, for vi vet hvor viktig det er at 10. klassingene selv får oppleve og føle på hvordan skolen, skolehverdagen– og miljøet er på våre utdanningsprogram, før de skal velge. Det er viktig at elevene selv eier valgprosessen og da må de utstyres med ulike verktøy for å kunne ta selvstendige valg.

Les også

Viken flår ungdomsskolene

På Akademietskolene inviterer vi alle 10. klassinger som ønsker å oppleve en skoledag på våre studieprogrammer til å avtale og hospitere slik at de kan gjør et selvstendig og informert valg. Vi har lang erfaring med å organisere hospiteringsdager for nysgjerrige elever, dette koster ingenting for oss som skole og derfor skal det naturligvis heller ikke koste noe for eleven eller elevens ungdomsskole.

Hos oss organiserer vi ikke spesifikke hospiteringsdager, men tar imot nysgjerrige elever gjennom hele skoleåret. Vi vet at ved at elevene får komme og hospitere ved våre skoler, så får vi dedikerte elever som har gjort et informativt valg og vet hva de går til.

Akademiet ønsker alle 10. klassinger som har lyst til å finne ut mer om oss til å booke en gratis hospiteringsdag. Dere er også velkommen til å delta på våre åpne dager mandag 15. november kl. 13.00-16.00 på Akademiet Heltberg og Akademiet Ypsilon, og onsdag 17. november kl. 13.00-16.00 på Akademiet Drammen. For nysgjerrige foreldre som vil finne ut mer om våre skoler, vi har egne informasjonsmøter i februar.

Les også

Praksisdager er viktig for elevenes valg

Pr. nå er det nærskoleprinsippet som gjelder i Viken, men elevene har også mulighet til å søke seg til friskoler som Akademiet, og det er ikke nødvendigvis slik at nærskolen er rett match for eleven.

Friskoler er private skoler med statsstøtte og er godkjent etter friskoleloven. For å gå på en friskole må elevene betale skolepenger, inneværende skoleår koster en skoleplass ved Akademietskolene i Drammen 1.900 kr. i måneden.

Ståle Bråthen, og alle andre rektorer, rådgivere og lærere – dere selvsagt også velkommen til å komme innom oss!

Kommentarer til denne saken