Stillheten, de hvite viddene, fjellets ro – det er hva mange lengter etter på flotte vinterdager à la de YR tapetserer langtidsvarselet med akkurat i disse dager. Ganske mange av oss er så heldige å besitte eller disponere fritidseiendom kun en kort biltur unna herligheten. Nettopp derfor kjennes det nesten absurd ikke å skulle gripe muligheten til å oppsøke dette vårt hjem nummer to, når muligheten for litt ekstra fritid oppstår.

Allikevel er det nettopp det vi skal gjøre akkurat nå, holde oss hjemme.

Her følger en liten historie om hvor galt det kan gå når enkeltindivider i krisetider velger det motsatte, kjører sitt eget løp.

Hardt koronarammede Sør-Korea har sporet vesentlige deler av landets stormende førstefase-smitteutbrudd til én enkeltstående person, senere kjent under psevdonymet «Pasient 31». Vedkommende var på et lokalt sykehus etter en bilulykke, og utviklet etter hvert feber og sår hals. Ifølge lokale leger skal hun ha nektet å la seg teste for koronaviruset COVID-19. Først da hun ble alvorlig syk to uker senere, lot hun seg teste. Testen var positiv.

I perioden pasient «31» var innlagt, snek hun seg ut to søndager for å gå i sin lokale kirke. I perioden som fulgte måtte mer enn 9000 mennesker i karantene, og kort tid etter kom landets første dødsfall.

Tilbake til vår mer hjemlige del av verdensgeografien – hvor tusener på tusener de siste dagene har sett sin tilværelse som travel fulltidsarbeidende, transformeres til den av permittert og arbeidsfri hjemmeværende. Dersom nettopp du er blant dem - sannsynligvis ringte du og orienterte din bedre halvdel sporenstreks. Og lyttet vantro til det sjokkerende svaret – «jeg også». Etterpå går det slag i slag. Værmeldingen som sjekkes, bilen som pakkes, all den uventede fritiden som hurtig-bestemmes at skal omsettes i en ekstra vinterferieuke på fristedet på Haglebu.

Ved ankomst, sola som stråler fra skyfri himmel, fjellet som lokker. På med skiene, men skitt der gikk det galt allerede i første nedoverbakke for Morten minstemann. Den såre, opprivende barnegråten som ikke opphører før vakthavende på legekontoret i Eggedal beroliger med at det ikke var brudd allikevel, men da er det allerede for sent. Ikke for hovedpersonen – som lik de fleste barn hverken får symptomer eller reagerer på COVID-19, men for Sigdal: Morten Minstemann eller rettere sagt hans ubetenksomme foreldre, har egenhendig sørget for at et av de mest dødelige virus siden Spanskesyken, nå er etablert i Sigdal.

Ovennevnte er bare ett blant en rekke mulige skrekkscenarier som kan inntreffe når de ubetenksommes rekker teller uvirkelige 10.000, som er antallet hytteturister som i disse dager har rykket inn i den vakre Sigdal-fjellheimen. Til deg som er én av dem og som leser dette akkurat nå – og beklager å måtte si det så sterkt: din opptreden er ikke veldig annerledes enn den til «pasient 31».

Så kanskje har du rett og slett ikke rukket å tenke de mulige fatale konsekvensene av din handling ordentlig igjennom, før du dro. Heldigvis finnes det regler for slikt, utarbeidet av erfarne fjellfolk som har vært ute en vinterdag før. En av reglene lyder slik:

Vend om i tide, det er ingen skam å snu.

Å bli værende derimot, er direkte skamfullt.