Gå til sidens hovedinnhold

Vel blåst i vindværet for denne gang, men det kommer dessverre oftere og oftere

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

To ganger på 15 måneder har uvær ført til store ødeleggelser i Sigdal. I august 2020 førte ekstrem nedbør til flom i Eggedal. Vannet rant nedover mot bygda og tok med seg mye på sin ferd. Det ble store ødeleggelser og det kostet mye både i tid og penger å få satt ting i stand igjen.

Fredag «pustet» Vår Herre tungt og «åndedragene» fikk skogen til å legge seg paddeflat mange steder. Store trær og strømmaster knakk som fyrstikker. Enkelte områder så ut som en krigsskueplass. Tusenvis av mennesker var uten strøm og det vil ta lang tid før alle skadene er reparert og alt er ryddet. Været har blitt villere og det får konsekvenser også i vårt område, som tradisjonelt har hatt lite uvær av et slikt kaliber.

Skal vi feste lit til klimaekspertene vil slikt vær komme hyppigere og bli villere. Vi må rett og slett forberede oss på at det blir mange situasjoner som den i helgen. Vi vet ikke når, men vi vet at det vil skje igjen.

Det som er bra er at kommunene våre, Midtkraft Nett og Norefjell Nett har god grunnberedskap. Men samtidig med at været blir villere blir samfunnet også mer og mer avhengig av strøm. Norge skal på sikt bli utslippsfri sone. Bilparken vår skal gå på strøm. Hus varmes opp med strøm. Livsviktig kommunikasjon trenger strøm. Matbutikker, apotek, bedrifter og gårdsbruk trenger strøm. Det vil innebære at samfunnet må investere i et forsyningsnett som tåler at vinden røsker og river.

Mer nedbør og kraftigere regnskyll gjør at vi må ha stikkrenner, avløpsrør og flomsikringer som tåler påkjenningene. Vannsikkerheten må bli bedre fordi store nedbørsmengder kan forurense drikkevannet. Alt dette må kommunene våre ta hensyn til og investere i framover. I tillegg må hver enkelt av oss sørge for egenberedskap. Vi må kunne klare oss noen dager uten strøm og sørge for å ha et reservelager av mat og medisiner.

Jeg er imponert over hvordan alle involverte håndterte det som skjedde i Sigdal fredag og natt til lørdag. Ting fungerer også når verden går oss imot, men vi må også lære av det vi erfarer for å stå enda bedre rustet til neste gang. Ingen vet når, men bare at det vil skje igjen.

Det er fortsatt utrolig mye jobb som gjenstår. Kraftselskapets mannskaper har jobbet lange dager og de har mange lange dager framfor seg. Dette er farlig arbeid og det er hardt arbeid. Mange skulle sikkert ønsket at det ble jobbet enda raskere. Men det er viktig å tenke på de ansattes sikkerhet og det er på sin plass å minne om det store omfanget av skader. Til alle de som jobbet og til alle som bidro er det bare å si vel blåst i stormen og en takk på vegne av oss alle.

Kommentarer til denne saken