Senterpartiet tilbys trolig ordførerrollen om de går til høyre eller venstre. Det er de siste signalene fra forpostfektningene som pågår i Modum i dag. Seansene kan minne om tidligere tider da gifteklare prinser ble vist fram til en gifteklar prinsesse ved hoffet. Allerede før klokken ni kom de første håpefulle «stivpyntet» til hoffet for å vise seg fram for hun som skulle arve hele sulamitten. Det var sjelden slike ekteskap ble lykkelige, men det handlet da som nå om å bygge allianser og sikre seg makt. I kveld skal det lokale geheimrådet – som i en modernisert utgave heter bygderådet til Senterpartiet i Modum – veie kandidatene fram og tilbake, før de gir sitt nådige nikk til den utkårede.

Vi kan få mange skuffede velgerne i Modum. Det var mange som stemte blått i troen på at Senterpartiet ville være trofast mot dagens blokk. Hvis SP nok en gang tar et hopp og ender i en rød-grønn-koalisjon sammen med Arbeiderpartiet, SV og Rødt, vil nok mange føle seg lurt. Mens et flertall åpenbart ønsker mer personlig frihet og mindre offentlig styring, kan de i stedet våkne opptil en politikk der et parti med kommunistiske aner er med å bestemmer.

Blir Sunni & co. værende sammen med Høyre og FrP vil de trolig måtte bli med på en plattform som vil trekke politikken mot høyre. Det kan også bli en hodepine for partiet. Senterpartiet er i rettferdighetens navn ikke spesielt opptatt av endringer. Sånn sett er det trolig bedre sammen med Arbeiderpartiet. I valgkampen har det heller ikke kommet så mange nye og spenstige forslag fra den kanten.

Hverken Høyre eller FrP har lansert planer om for eksempel privatisering av offentlige tjenester, men det kan jo komme på bordet når en politisk plattform skal lages. Senterpartiet er og blir jokeren i den kabalen som nå skal legges. Hvilket kort som trekkes opp av kortstokken som får kabalen til å gå opp vites ikke.

Hvis Arbeiderpartiet er så sugne på å komme i en flertallskonstellasjon at de gir opp ordførerposten, er det en historisk begivenhet. Tidligere har Ap i Modum aldri tilbudt «ordførerkjedet» som en del av medgiften.

Samtidig kan et forsterket blå-blå-grønt styre også svekke Arbeiderpartiet ytterligere. Hvis de blå-blå-grønne klarer å styre noenlunde trygt, vil Aps retoriske trekk om advare mot kaos uten dem ved roret svekkes. Folk kan oppdage at det går like bra uten røde roser og «Seieren følger våre faner».

Hva så med KrF og Venstre? Tja hva med dem? Deres skjebne kan bli som prinsene som må forlate hoffet uten prinsessens gunst. Men samtidig kan det være greit å ha dem med – om ikke annet som nissene på lasset så man vet hvor man har dem.

Uansett utfall: velgerne får ikke den politikken de stemte på. Sånn sett kan sikkert mange ha grunn til å føle seg lurt.