Gå til sidens hovedinnhold

Var det dette dere vedtok, kjære stortingspolitikere?

Artikkelen er over 1 år gammel

Innspill Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Posten skal fram og det går alltid et tog - er to slagord som har falmet som en filmstjerne i svart-hvitt som lever på gamle minner. 7. juli - altså i neste uke - er det slutt på at Posten ankommer din postkasse fem dager i uken. Etter den tid vil du få post tre dager den ene uken og to dager uken deretter. Det har gått vel tre år siden Posten sluttet å komme på lørdager.

Posten distribuerer også aviser. Tusenvis av aviser. Og da den nye postloven ble vedtatt var det en klar forutsetning fra Stortinget at avisene skulle distribueres som før, mens det ville bli færre dager da regningene dumpet ned i postkassen - sikkert til glede for noen. Å utsette smerte er som kjent et fremtredende trekk hos oss mennesker.

Men stortingets vise kvinner og menn forsto likevel at de måtte sørge for at avisene kom fram, og dermed vedtok Stortinget en ordning som skulle sikre at alle papirabonnenter skulle få sin avis hjem i postkassen som i dag. Det ble til og med bevilget penger til dette og det ble utlyst et anbud som ironisk nok Posten selv vant. Så langt så bra.

Men som alle vet finnes det skyggefulle plasser selv på solskinnsdager. Det gjelder åpenbart også avtalen departementet har inngått med Posten. For det er slett ikke så enkelt som at alle vil få avisen de dagene de har vært vant til. Slik verden ser ut nå for Bygdepostens del er at i underkant av 300 av i alt 1700 abonnenter som får avisen med Posten, ikke vil få papiravisen på samme dag fra uke til uke.

Heldigvis gjelder dette ikke på lørdager. Da vil avisen komme som i dag, fordi det er noen andre som lever avisene da. Men i uken blir det slik at de som blir berørt av dette vil få tirsdagsavisen på onsdager og torsdagsavisen på fredager den ene uken og tirsdag og torsdag påfølgende uke. Den eneste muligheten Posten peker på er å leie postboks. Da vil de få avisen som i dag.

Var det dette politikerne vedtok? Svaret er åpenbart nei. For det er dette de vedtok: «Ordningen som sikrer utdeling av aviser til abonnenter i områder der bransjens egne bud ikke deler ut, blir utvidet fra 1. juli 2020. Dette gjelder om lag 15 prosent av aviseksemplarene. Dette skal sikre avisutdeling seks dager i uka til avisabonnenter i disse områdene fram til 30. juni 2022, med mulighet for opptil to års forlengelse. Med andre ord blir ikke omdelingsfrekvensen for aviser endret etter 1. juli 2020.»

Klarere kan det neppe sies, men realitetene blir noe helt annet for i underkant av 300 av våre abonnenter som vil få avisen en dag for sent annenhver uke. De det gjelder vil få et brev om dette i løpet av få dager - altså stikk i strid med lovnadene om at alt skulle bli som før.

Trolig gjelder dette for tusenvis av lokalavisabonnenter for hele landet og det er merkelig at når forutsetningene fra Stortinget er så klare, så klarer Posten og samferdselsdepartementet å tolke seg fram til noe helt annet. Enten har Stortinget blitt lurt eller så har byråkratiet gått langt utover sine fullmakter.

Jeg skriver dette fordi dette vil skape reaksjoner, men det er altså slik at her er avisene helt uten skyld. Vi vurderer mulighetene for å iverksette avbøtende tiltak, men ber om forståelse for at dette kom like brått på oss som dere som blir rammet.

For mange vil et godt alternativ være å gå over til en digital løsning. Det er mange som har gjort det og stadig flere kommer til. Men dere skal vite at vi er like fortvilet om denne situasjonen som dere er. Men i denne sammenheng blir lokalavisene små - for når avtaler inngås på departementskontorer i Oslo er det åpenbart vanskelig å se at det fins en verden bestående av levende mennesker utenfor ring 3.

Kommentarer til denne saken