Etter det Bygdeposten erfarer vil Frp ta initiativ sonderinger om dette senere i dag. De er etter det vi  forstår villige til å si i fra seg alle sentrale verv til fordel for andre partier, bare for å vippe Ap ut av syvende etasje i rådhuset. Politikk handler om makt og minner om kortspill. Igjen er det Jon Hovland som i realiteten sitter med jokeren. Hvis han ønsker en felles politisk plattform med SP-dronningen Dalaker Øderud, og hvis han for eksempel lokker Ole Martin Kristiansen (Bygdelista) med varaordførervervet, ja så må Ståle Versland pent finne seg i å forbli politimann, uansett om partiet hans er det desidert største. Ståle Versland derimot mener det mest naturlige er at partiet hans får ordførervervet, fordi Ap er så soleklart størst.

Det er ikke nye tanker på det som tradisjonelt er den borgerlige siden i Modum, å peke på Ingunn Dalaker Øderud som en felles ordførerkandidat. En av de fremste Høyrepolitikerne i Modum gjennom alle tider – avdøde Hans E. Strand – som  var kjent stortingsmann – pekte på dette allerede for 12 år siden, da han ble intervjuet av Drammens Tidende. Jon Hovland har imidlertid vært steil på dette området og mange har ment at han faktisk er den som har vært garantisten for at Ap har beholdt makten. Det er en analyse Hovland selvsagt ikke er enig i.

Politikk handler også om personkjemi. Og der er situasjonen den at temperaturen omtrent er på frysepunktet i alle rom der Dalaker Øderud og Hovland oppholder seg samtidig. På godt norsk: det virker ikke som de kan fordra hverandre. Det er også kjent at Bygdelistas Ole Martin Kristiansen har er anstrengt forhold til Frp, etter at Bygdelista mistet formannskapsplassen da Kristiansen hadde en kort romanse i Høyre. I leserbrev i valgkampen har dessuten – Kjell Roger Larsen (H) – beskyldt Frp og Senterpartiet for å ha inngått en stilletiende avtale. Dette er tilbakevist. Og for å gjøre det hele enda mer forvirrende. Hanneke Molenaar ser ut til å komme inn for Bygdelista, etter at hun gikk over fra Høyre, etter å ha havnet i klinsj med Jon Hovland – hvis navn går igjen på omtrent hver eneste linje i denne artikkelen. Det viser hvor sentral han er. Hvis de borgerlige mislykkes nok en gang – hva skjer da? Skal de lykkes sammen, må Høyre være med og hvis Hovland ikke vil det, ja så spørs det om partiet må se seg om etter en annen toppkandidat ved neste korsvei.

Skal vi tippe sitter det langt inne for Hovland å si nei til et sentralt verv, selv om det kan føre til at Ap vippes ut. Så gjenstår det egentlig bare å gjøre situasjonen enda mer forvirrende:

Og det er at Jon går til Ståle eller motsatt. Det vil bli en bombe i Modum og kan være å begå politisk selvmord på høylys dag. Den som lever får se:  eller som en gammel fotballdommer en gang sa: Vi spiller til hjemmelaget vinner – overført til politikken – til Ap sikrer seg makten nok en gang.

KNUT BRÅTHEN
Ansvarlig redaktør

LES OGSÅ: