– Det som er spesielt viktig i Norge er at så mange sier ja til vaksinering. Det håper jeg at fortsetter, for det er veien vår ut av restriksjonene vi har. Det er veien til mer frihet i hverdagen. Jo flere som er vaksinert, desto mindre sannsynlighet er det for alvorlig syke og døde, sier statsminister Erna Solberg (H) til VG.

Norge er nå i verdenstoppen når det gjelder hvor mange som takker ja til vaksinen, ifølge Statsministerens kontor. I en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet svarte hele 93 prosent at de ønsket å ta koronavaksinen.

Tre av fire har fått

Blant de unge var 90 prosent positive til vaksinering, og innen utgangen av august skal alle over 18 år ha fått tilbud om minst én vaksinedose.

– Vaksinen er vår vei ut av pandemien. Det er veldig gode nyheter at tre av fire nå har fått en vaksinedose, sier Solberg i en pressemelding.

Etter spredningen av deltavarianten utsatte regjeringen trinn fire for gjenåpningen av Norge 5. juli. Nå sier statsministeren at tallene ser positive ut for videre gjenåpning siden smittetallene er stabile og få blir innlagt på sykehus.

20 gjester-grensa kan bli fjernet

Mandag hadde 75 prosent av Norges befolkning fått minst en vaksinedose, mens 39 prosent var fullvaksinert.

I slutten av juli eller begynnelsen av august skal regjeringen ta stilling til om det er forsvarlig å foreta videre gjenåpning av samfunnet, hvor blant annet anbefalingen om maks 20 gjester i hjemmet og kravet om bordservering av alkohol på utesteder kan bli fjernet.