Denne uka la de ferieturen om Modum. På parkeringen var det skikkelig kontrast til de moderne bobilene, både når det gjaldt vogn og bil. Familien var i ferd med å steke seg egg og bacon og spise frokost. Og dachshunden Milo, eller «pølsehunden» som døtrene kaller den, tok bjeffende imot lokalavisen. Vi ble inviterte inn i vogna for å se på fasilitetene.

TV-kjendiser

Det er langt fra første gang familien Gundersen blir profilert i pressen. Per-Erik kan fortelle at de i 2013 var med i TV Norge-serien «Endelig ferie». Over sju episoder kunne seerne følge familien fra Nannestad på deres bobilferie der Bergen var reisemålet. I første episode var ikke bare moro, for da skulle bilen på sin aller første EU-kontroll.

– Vi er så å si født og oppvokst i denne bilen. Har vært med på ferier i vogna fra vi var babyer, forteller jentene. De er egentlig tre søstre. Men eldstedatter, Carina (19), måtte jobbe i sommer og var lei seg fordi hun ikke fikk bli med, får vi vite.

«Bruglebo»

Bruglebo, «den kule trebilen», er en Bedford -63 modell med sjel. Faren til nåværende eier bygde en hyttebil av den originale bilen i 1973, da Per-Erik var fire år gammel. Girkassa og bakakslingen er skiftet. Bilen veier hele fem tonn og er registrert som personbil med ni seter. Det er nesten som å høre Reodor Felgen fortelle om oppfinnelsene sine. Denne har høy grad av muskelservo, trippmåler, mekanisk vanntemperaturmåler, oljetrykkmåler og voltmeter. Men V8-motoren er ikke bygget for å kjøre i kø i oppoverbakke, og den sluker minst to liter bensin på mila.

— Vi kaller den «Bruglebo» etter min far, som ble kalt «Brugla». Vi overtok den i 1998, sier han. Siden den gang har dette vært den optimale ferieopplevelsen. De reiser overalt. Ofte til Bergen og Sverige. I år blir det bare Norges-ferie. Om vinteren har de pause. Sesongen starter i mars og varer til i oktober.

Med sengeplass til åtte personer

De mange nymotens bobiler ruvet godt på plassen ved siden av lille «Bruglebo». Men det heter at skinnet kan bedra. Familien har minst like mange fasiliteter som naboene. På taket har de solcellepanel som produserer strøm til å lade batteriene. En 30 liters vanntank til dusjen varmes opp med propan.

– Vi sover på hemsen, sier Emma Madicken og Silje. Når Carina er med, slår de ned køyesenger fra veggene. Totalt er det plass til at åtte personer kan overnatte i vogna. Og de har dusj, toalett, kjøleskap og kokemuligheter. De forteller at de elsker fri-camping, for de er ikke avhengige av å koble seg til strøm.


Lette etter «Modum-trollet»

Til daglig jobber Per-Erik som vaktmester. Kari arbeider i barnehage. Det er hun som maler de fine trollene på skapdørene i vogna, til minne om der de har vært. I Modum var hun på jakt etter hvordan trollene ser ut her.

De forteller at døtrene testet trappene opp til Vingen da de ankom Vikersundbakken kvelden før. Mer rakk de ikke, før de skulle starte på neste etappe. De hadde kurs for gokartkjøring i Kongsberg, og deretter gikk turen til Holmsbu og Stavern.

Per-Erik forteller at han hvert år, helt siden 1995, reiser på guttetur med seks kamerater til Bluesfestivalen i Notodden. Men på grunn av korona-restriksjoner blir dette første året uten.

– Er dette bedre enn ferietur til Syden?

Døtrene svarer «ja», men mamma kan fortelle at de hvert år deler ferien i to. Da blir det både Syden-tur og tid til sommeropplevelser med «Bruglebo».