Gå til sidens hovedinnhold

Trygghet for arbeid og helse

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kong Salomo: Et gammelt ordtak sier «det er stor forskjell på Kong Salomo og Jørgen hattemaker». Kong Salomo skal ha vært usedvanlig rik og prektig, ifølge skriften hadde han rundt 700 hustruer og 300 elskerinner! Hans mange og store byggverk innebar store kostnader og krevde mye arbeidskraft, noe som medførte skattlegging av befolkningen og tvangsarbeid.

For cirka hundre år siden måtte vanlige folk her i landet også stå med lua i hånda og faren var stor for at de hverken fikk jobb eller noe som lignet på ei rettferdig lønn. Ordtaket om Kong Salomo og Jørgen hattemaker hadde sin berettigelse. Så organiserte den norske arbeiderklassen seg, stilte krav om åttetimersdag, om forhandlingsrett, streikerett og likestilling.

Godene tilhører alle: Siden den sosialdemokratiske arbeiderbevegelsen fikk styring over samfunnsutviklingen, har livet og hverdagen for vanlige folk endret seg fundamentalt. I dag tar vi det som en selvfølge at det skal være trygt i Norge – for helse, arbeid og velferd, uansett hvor du bor eller hva du tjener. Vi får lønn under sykdom og plass på sykehjemmet. Det er heller ikke tykkelsen på lommeboka til foreldrene som er avgjørende for hvilken utdannelse barna våre skal få. Utdanning har betydning for lønn, helse og levealder. Godene tilhører ikke en liten, heldig elite. Godene tilhører alle.

Flere stiller derfor spørsmål ved behovet for å markere arbeiderens dag, har 1. mai utspilt sin rolle? Har vi lyktes med å utjevne alle forskjeller mellom folk, er det ikke lenger noen forskjell på kong Salomo og Jørgen hattemaker? Vi har et gjennomregulert arbeidsmiljø. Bestiller jeg en snekker eller rørlegger til å gjøre en jobb for meg forventer jeg punktlighet og faglig dyktighet, og jeg vil ha det gjort så billig som mulig. Både arbeidsgivere og arbeidstakere har felles interesser og ansvar for at arbeidsmiljøet blir best mulig. Vi har et arbeidsliv som stiller krav til både innsats, tempo og produktivitet.

Korona: Norge og verden rundt oss er nå i krise på grunn av koronaviruset og økonomien er i knestående på grunn av smitteverntiltak. Vi ser rekordhøye antall permitterte og bedrifter under sterkt press. Pandemien har vist at vårt viktigste forsvar mot kriser som dette, er et felles helsevesen. Vi må fortsatt styrke velferdsstaten som er der for alle, uansett hvor du bor og hva du har i lønn. En pandemi er rett og slett farligere i land uten offentlig velferd og et sterkt fellesskap. Viruset rammer både kong Salomo og Jørgen hattemaker.

Nye helter: Koronakrisen har gitt Norge mange nye helter. Vanlige arbeidsfolk tar nå støyten i fronten i helsevesenet, i butikkene for at vi skal ha tilgang til nødvendig utstyr og mat, i transport, i barnehager og skoler, i politi og brannvern, i renhold og mange andre bransjer. Alle ansatte innenfor frontfagene som jobber, til tross for at lønnsforhandlingene deres er satt på vent. De som tar en for laget. De som holder hjulene i gang. Nå er 1. mai deres dag. Dere står ikke alene. En samlet arbeiderbevegelse står med dere.

Vi ser nå betydningen av gode, trygge arbeidsplasser med hele, faste stillinger. Hele, faste stillinger gir bedre tjenester til innbyggerne og gjør det lettere å forebygge spredning av viruset. Vi skal sikre en god heltidskultur i vår kommune. Ingen skal være utrygge på om de har en jobb å gå til eller ei lønn å leve av. Ikke i krisetid og ikke i oppgangstid.

Ukjent terreng: Det er innført svært strenge tiltak for å stanse smitten. Vi har ofra mye for å få kontroll. Mange har ikke sett familie og venner. Vi har holdt avstand. Noen har hjemmekontor, andre hjemmebarnehage og hjemmeskole. Ungdommene våre er berørt. Alle er berørt. Og solidariteten har gitt gode resultater. Vi har ikke mistet noen av våre innbyggere som følge av korona – så langt. 10 har vært smittet, men alle er nå friske igjen. I Modum har vi vært både heldige og dyktige. Våre tanker går likevel til de som er syke, de som har mistet noen. Våre tanker går også til de som har mistet jobb eller inntekt. Det hersker fortsatt mye usikkerhet, vi befinner oss i ukjent terreng. Ingen har erfaring med sykdommen og vi kjenner ikke utviklingen framover.

Felles sak: På mange måter er årets 1. mai veldig annerledes. Vi møtes ikke fysisk. Vi sitter i hvert vårt hjem ser taler på TV eller andre sosiale mediene. Vi må ikke stå ved siden av hverandre fysisk for å gjøre 1. mai kraftfull. Det er at vi står sammen. At vi har felles sak. At vi står sammen politisk og krever at i Norge skal alle være trygge på arbeid og helse. I år står vi sammen politisk i felles kamp i en tid hvor det trengs mer enn på lenge. Nå må vi satse på fellesskapet. Nå løfter vi i flokk. For trygghet. For arbeid og for helse.

Gratulerer med dagen!

Kommentarer til denne saken