– Noen ganger må vi kjenne litt på magefølelsen, det er fort gjort å bli lurt, forteller bobilselgeren Svein-Frode Hågensen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Torsdag 9. juni fikk han avverget det han beskriver som et svindelforsøket av en dyr bobil ved Stamsaas Fritid.

Brukte kun 15 minutter

I salgslokalene på Tunejordet dukket det opp to menn, hvor den ene ønsket å kjøpe en tre år gammel bobil i øverste prisklasse.

– Han fortalte at han hadde en bobil fra før som hadde brent opp under vinterlagring, og at han nå trengte en ny bil. Ifølge ham selv var økonomien bra etter et hussalg og vellykkede forretninger i Spania, forteller selgere.

Personen tittet på en 2019-modell Dethleffs XLi med en prislapp på 1.795.000 kroner. I løpet av 15 minutter bestemte han seg for å kjøpe bobilen, de skrev umiddelbart under en salgskontrakt på selgerens kontor.

– Normalt foregår en slik salgsprosess over litt lenge tid. Jeg jublet nok litt innvendig da kontrakten var undertegnet, smiler Hågensen.

Mye som skurret

Smilet varte under store deler av dagen og helt til han kom hjem. Først da fikk han en følelse om at noe var galt.

– Jeg begynte å stusse litt over at en relativt ung fyr kunne foreta en slik handel på så kort tid. Normalt er det folk i en langt eldre aldersgruppe som går til innkjøp av biler i denne prisklassen, forklarer han

Hågensen fant det også noe underlig at personen ikke ville prøvekjøre bilen og at han ikke var noe særlig interessert i bobilens spesifikasjoner.

Landet rundt

Landet rundt skal speile de beste artiklene fra de andre Amedia-avisene i Norge.

Bygdeposten legger ut flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra landet rundt.

Derfor finner du kanskje en sak fra Alta, Bergen eller Fredrikstad på bygdeposten.no.

Gjorde hjemmeleksen

Utover kvelden googlet han personenes navn, da falt en del brikker på plass.

– Hos oss brukte han sitt fulle navn og framviste riktig legitimasjon, det var ingen sak å finne han på ulike nettsider. Det første som dukket opp på Google var en artikkel fra Spania der han omtales som en notorisk svindler, forteller Hågensen.

Personen skrev i en mail til selgeren at pengene var overført og at han skulle hente bilen til avtalt tid. I slike svindelforsøk vil svindlerne ofte forsøke seg med å levere en forfalsket kvittering som en bekreftelse på at beløpet er overført.

Kontaktet politiet

Dagen etter tok Hågensen kontakt med politiet og anmeldte forholdet.

– Jeg fikk beskjed om at jeg skulle late som om alt var normalt og holde kontakt med svindleren. Vi hadde et håp om at politiet ville pågripe mannen da han kom for å hente bilen, sier han.

Bobilselgeren forteller at to politimenn dukket opp i sivilt en time før avtalt hentetid i et forsøk på å få tak i mannen, men han møtte ikke til avtalt tid. Mannen er nå anmeldt for forsøk på svindel. Bobilselgeren er takknemlig for måten politiet tok tak i denne saken.

– Vi stilte opp for å bistå forhandleren, men den angivelige svindleren dukket ikke opp. Det er for øvrig ikke ofte vi er borte i denne type svindelforsøk, sier Kjetil Lunde, seksjonsleder nærpoliti ved Sarpsborg politistasjon.

Advarer andre

Hågensen har jobbet med bobiler i 22 år, han har aldri opplevd noe tilsvarende.

– Svindlerne er utrolig utspekulerte og kreative, de finner stadig på nye måter for å lure andre mennesker. Vi har riktignok tidligere avslørt personer som har prøvd seg med forfalskede kvitteringer og dokumenter, men aldri med slike summer som det vi opplevde her, forklarer han.

I dag er han glad for at han fulgte magefølelsen og fikk sjekket opp mannen som forsøkte seg på svindelen. Nå advarer han andre i bransjen slik at de er kan være oppmerksomme om denne svindleren skulle dukke opp hos de.