Tre skiløpere tatt av skred – kom seg ut selv

Tre skiløpere i midten av 20-årene ble tatt av et mindre snøskred ved Høgevarde i formiddag. De slapp unna med skrekken.

DEL

HØGEVARDE: Det var ved 12.30-tiden politiet meldte om hendelsen, som skal ha skjedd rundt halvannen kilometer nord for turisthytta på Høgevarde.

– Det var tre skiløpere ifølge som ble tatt av raset. Raset var rundt 80 meter bredt, og de tre ble tatt med noen meter nedover av snømassene, forteller Jan Kristian Johnsrud, som er operasjonsleder hos politiet.

De tre skal ha vært fjellvante og godt utstyrt, og meldte selv fra til politiet.

– De trengte ingen bistand, og ville selv komme seg ned fra fjellet. De gikk i et område de selv anså som å ikke være rasfarlig, men det er mye snø i fjellet. Dette er det tredje skredet vi har fått melding om i dag, sier Johnsrud.

De to andre snøskredene har vært i Telemark.

Ifølge varson.no er det betydelig snøskredfare i Sør-Norge denne helga.

Grunnen til dette er at økende vind vil legge opp flak av vindtransportert snø over svake lag av kantkorn og rim.

– Fra lørdag ettermiddag vil det være svært lett for en enkelt skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen. Skred kan også løsne av seg selv enkelte steder, advarer vaktleder og snøskredvarsler i NVE Emma J. Barfod.

– Følg med på hvor vinden flytter snøen. Her vil snøen bli bundet som myke flak. Der flakene legger seg over kantkorn eller rim vil de være svært lett å løse ut skred, forklarer Barfod.

Mest utsatt terreng er formasjoner som samler snø i le for sørvestlig vind. I mange regioner er det i områdene rundt tregrensen faren er størst. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige faretegn!

Det ventes betydelig snøskredfare også på søndag selv om vinden løyer. Fokksnøflak som ligger på rim eller kantkorn stabiliseres svært sakte.

– Det vil være stor fare for å løse ut skred fremover advarer Barfod i Snøskredvarslingen.

Nå kan du registrere deg for vaksine: – Håper 90 prosent sier ja

Send dine tips og bilder her «

På disse sidene finner du alt stoff om dine hyttedestinasjoner. Sidene er et samarbeid mellom Bygdeposten, Laagendalsposten og Drammens Tidende.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken