(Eikerbladet)

10. oktober er den offisielle Verdensdagen for psykisk helse. Dagen skal markeres i både Øvre- og Nedre Eiker, men du rekker faktisk å få med deg begge.

– Vi i Nedre Eiker har flyttet arrangementet, og har opplegg 17. oktober, sier leder i Mental Helse Nedre Eiker, Heidi Nora Schjander Meisal til Eikerbladet.

Gi tid – Øvre Eiker

Tid er penger, sier vi. Men tid er også oppmerksomhet, å vise interesse og det å være til stede. En ting er sikkert: Tid er verdifullt og noe vi ikke kan sette en prislapp på.

Årets tema for Verdensdagen for psykisk helse er «Gi tid».

Bjørg Tryti (56) fra Ressurs 15–24 skal torsdag oppfordre folk til å bruke tiden på det som styrker vår psykiske helse.

– Vi starter dagen med å dele ut kaffe og boller ved stasjonen i Øvre Eiker. Vi skal gi folk en god start på dagen, sier Tryti til lokalavisa i Eiker.

Mange lever i en hverdag som preges av tidsklemma og multitasking, og i løpet av dagen skal man få en innføring i å takle den bedre.

– Helsedirektoratet har en rekke råd om hvordan man kan få en bedre psykisk helse, sier Tryti.

- Det er viktig å knytte sosiale bånd, være aktiv, være oppmerksom, lære mer og å gi tid til deg og dine. Det kan blant annet bety å legge fra seg mobilen, eller å smile til noen du ikke kjenner.

Utover dagen vil det være ulike aktiviteter i Øvre Eiker, blant annet konsert med Dagfinn Kolberg ved rådhuset i Hokksund.

Mål for årets kampanje

  1. Øke kunnskap og åpenhet om psykisk helse
  2. Fremme gode levevaner for god folkehelse
  3. Bidra til å styrke den enkelte psykiske helse
  4. Oppfordre til å bruke tid på å styrke hverandre psykisk

Gi tid – Nedre Eiker

Mental Helse Nedre Eiker har valgt å markere dagen 17. oktober på Samfunnshuset i Mjøndalen. Der skal Ingrid Bruun ufarliggjøre tabubelagte temaer om og rundt psykisk helse, og Frida Albjerk skal fortelle hvordan det er å være født i feil kropp.

– Grunnen til at vi har valgt en annen dato er fordi det var da Ingrid kunne. Vi tar det når foredragsholderne kan, sier leder i Mental Helse Nedre Eiker, Heidi Nora Schjander Meisal.

I fjor hadde de nemlig komikeren Else Kåss Furuseth på besøk 25. oktober, og da var salen stappfull.

– Vi kan si oss fornøyde hvis halvparten så mange kommer i år, sier hun.

I år som i fjor skal de fokusere på ungdommen, men Meisal syns det er viktig å poengtere at alle er velkommen.

– Alle har en psykisk helse og alle opplever perioder i livet som er vanskelig. Vi ønsker økt kunnskap og mindre stigmatisering. Vi vil alminneliggjøring å snakke om det som er vanskelig, sier Meisal.