Neste sommer fyller Blaafarveværket salene med høydepunkter fra Nasjonalmuseets samling, skriver museet i en pressemelding. Det er det hittil største samarbeidet mellom de to museene.

Utstillingen får tittelen Gjensynsglede, Høydepunkter fra Nasjonalmuseets samling 1820–1905.

Blaafarveværkets direktør Tone Sinding Steinsvik fyller 80 år til neste år, og utstillingen vil reflektere Tone og Blaafarveværkets solide arbeide med å løfte gullalderkunst ut til publikum.

«Vi ønsker å gi publikum muligheten til å vandre fra rom til rom og oppleve Nasjonalmuseets høydepunkter hos oss mens vi venter på at det nye museet skal åpne. Det vil bli en gjensynsglede med våre lokale og nasjonale skatter, samt nordiske perler», skriver de videre i pressemeldingen.

Området har inspirert de store

Kunst har alltid vært en integrert del av Blaafarveværket. Haugfossen og landskapet rundt har inspirert norske og nordiske kunstnere til å besøke Blaafarveværket. I 1883 samlet maleren Frits Thaulow en gruppe unge kunstnere i Modum fordi, som han erklærte:

«Her er saa fredeligt,

Naturen saa ægte norsk,

Luften saa ren … En malerisk egn»

Blaafarveværket ble dermed en viktig arena for norsk malerkunst mot slutten av 1800-tallet. Det var denne malerskolen som inspirerte ekteparet Kjell Steinsvik og Tone Sinding Steinsvik til å begynne med kunstutstillinger. Med neste års utstilling ønsker museet å løfte interessen for gullalderkunst, noe de har arbeidet med i nærmere 45 år.

Sesongåpningen av kunstutstillingene ved Blaafarveværket er 8. mai.