De siste to årene har den norske kongefamilien, som alle andre, måttet nedskalere julefeiringen på grunn av koronarestriksjonene. I år blir derimot deres første jul uten tegn på restriksjoner og pandemi.

Denne uken ble kong Harald (85) nok en gang sykemeldt, og innlagt på Rikshospitalet, noe som gjorde juleplanene til kongefamilien noe usikkert.

Les også: Dronning Sonja med oppdatering om kongen

Onsdag morgen ble han utskrevet, og det betyr at han får feiret jul på hjemmebane med resten av kongefamilien på Kongsseteren.

– Hans majestet kongen og hennes majestet dronningen feirer jul på Kongsseteren i Holmenkollen. Kronprinsfamilien vil også tilbringe julaften og deler av juledagene på Kongsseteren, opplyser kommunikasjonssjef Guri Varpe hos Det kongelige hoff til NTB.

Det later til å bli en tradisjonsrik julefeiring for kongefamilien, noe som også preget årets julemeny. Blant annet blir det servert tradisjonell julemat, som pinnekjøtt, torsk, lutefisk og ribbe.

Men det er også en del variasjon, og de vil også bli servert svensk juleskinke og dansk juleand.

Avlyste den årlige tradisjonen

Dagen før kongen ble utskrevet, kunne dronning Sonja (85) forsikre det norske folk om at det «går heldigvis veldig bra» med kongen.

Varpe forteller til NTB at kongen vil være til stede under gudstjenesten i Holmenkollen kapell 1. juledag, sammen med resten av kongefamilien.

Hvert år sendes det ut nye julekort fra kongefamilien, men i år blir derimot julekortfotograferingen avlyst. Det bekrefter Varpe overfor Dagbladet, og at det skyldes kongens sykdom.

Derfor har kongehuset heller sendt ut fjorårets julekort som ble tatt på Bygdøy kongsgård i Oslo.

Kongens nyttårstale uavklart

En annen viktig juletradisjon er den kjente nyttårstalen som kongen holder hvert år. Med tanke på det nylige sykehusoppholdet, er det ennå ikke avklart om hans majestet skal holde nyttårstalen i år.

Kongehuset opplyser til NTB at det blir tatt en avgjørelse rundt hvem som holder den tradisjonsrike talen nærmere nyttårsaften. Til daglig stepper kronprins Haakon (49) inn for kongen hvis han er syk.

Les også: Dette kan bli kongens nye nei: Slik kan han nekte Märthas bryllup og tittel

I fjor hedret kongen det norske helsevesenet etter to år med koronarestriksjoner. Se klippet her:

Varierer fra år til år

De siste årene har kronprinsfamilien vekslet mellom å feire jul på Kongsseteren, Skaugum og familiens hytte i Uvdal i Buskerud. Dermed har kongeparet feiret annenhver jul med kronprinsfamilien og datteren, prinsesse Märtha Louise (51), og barnebarna Maud Angelica Behn (19), Leah Isadora Behn (17) og Emma Tallulah Behn (13).

De to siste årene har derimot vært et unntak. I fjor feiret kongeparet jul på Skaugum sammen med kronprinsfamilien, mens prinsesse Märtha Louise og familien feiret jul i USA sammen med hennes forlovede, Durek Verrett (48).

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, opplyser til Nettavisen at kongeparet pleier å veksle mellom å feire jul på Kongsseteren, som er deres private eiendom og ligger på Voksenkollen i Oslo, og Skaugum.

Det er imidlertid ikke kjent hvor prinsesse Märtha Louise og familien skal feire i år. Ei heller om Verrett skal være med dem.

Vagle forteller at det er fullt mulig at prinsesse Märtha Louise skal til USA, samtidig som at det godt kan være at hun skal feire i Norge med besøk av forloveden.

– Jeg vet rett og slett ikke. Det kan godt være at Märtha skal til USA i år, også. Vanligvis er de ikke hele flokken, sier Vagle og legger til:

– Durek har vært det før og han er varmt velkommen i familien. Så hvis prinsessen og hennes familie skal ha norsk julefeiring, så hadde det ikke vært noe i veien for det.

Gudstjeneste

Når det kommer til den årlige julegudstjenesten, veksler kongeparet mellom to ulike steder. Holmenkollen kapell og Asker kirke.

– Når kongeparet feirer på Kongsseteren så pleier de å være på julegudstjeneste første juledag på Holmenkollen kapell, mens når kronprinsfamilien er vertskap så har de pleid å være i kirken i Asker på julaften, sier Vagle.

Som nevnt reiser ofte kronprinsfamilien til fjells, spesielt hvis de feirer jul alene. Da har de vært å se i kirken i Uvdal.

– Vi har sett at de drar allerede før julaften, og vi har sett at de er i kirken Uvdal på julaften. Ofte drar de dit i romjulen, og rett og slett tilbringer romjulsdagene til fjells. De er jo glade i både bortover- og nedoverski, og i Uvdal ligger alt til rette for mye utemoro, forteller Vagle.

Tidligere i desember ble det kjent at Marius Borg Høiby (25) hadde flyttet hjem til Skaugum, i en egen leilighet registrert som en del av Skaugum gård i Asker – kronprinsparets private residens.

Hvor Borg Høiby skal feire jul er imidlertid ikke kjent, men ifølge kongehuseksperten har han vekslet mellom å feire hos sin mor og far.

– Da Marius var yngre pleide han å feire annethvert år med moren sin, kronprinsesse Mette-Marit, og faren, Morten Borg. Hvordan han gjør det etter han ble voksen, vet jeg imidlertid ikke, sier Vagle og legger til:

– Men det er selvfølgelig helt naturlig at han feirer med resten av kronprinsfamilien – uansett om de er på Skaugum, kongsseteren eller i Uvdal.