Det er Farmen-tid på TV2 – et ku-konsept som nå snart bør være ferdigmelket. En romantisert fremstilling av livet på en gård for 100 år siden. Det var en gang grei underholdning, men for meg er interessen helt borte. Dette gidder jeg ikke å bruker mer tid på. Det er enda verre med kjendisutgaven. Det er bare komisk. Jeg tror de færreste som lever i dag ville byttet ut dette livet, med et liv som dreng eller tjenestepike for 100 år siden. Er du kjendis og lever av å legge ut bilder av kroppen din, maten du spiser og hvordan du trener på Instagram, ville du neppe elsket et liv der du dilta i ræva på ei ku.

Fortsetter de å lage programmet i 100 år til blir det nok bare én deltaker. Dagens landbruk har blitt så mekanisert og digitalisert at Farmen i år 2122 blir historien om den som lærer seg å programmere GPS-en på såmaskinen. De andre deltakerne må ha fulltidsjobb ved siden av før de kan være med i en halv episode for å gjøre våronna.

Men enn så lenge holder de på, og hvert eneste år blir det bråk. Det skjedde i denne sesongen også. Hovedpersonen i dramaet, Kjersti Grini, gråt ikke. Det gjorde derimot Øyunn. Kjersti er en tidligere norsk håndballspiller. Øyunn med Krogh til etternavn har blitt en del av Norges største vekstbransje – tv-kjendis – etter at hun og kjæresten var med i TV2-programmet Sommerhytta. Kjæresten til Øyunn, Levi er født Etiopia, men er adoptert og oppvokst i Norge. Han er ganske mørk i huden og det var derfor Øyunn gråt. Ikke på grunn av hudfargen, men på grunn av Grini.

Noen mennesker snakker før de tenker, og det var kanskje det som skjedde da Kjersti Grini kalte en svart ku for en «neger-ku.» Dermed begynte Øyunn å gråte. Det er en del ord vi har sluttet å bruke. Det er helt greit. Neger er et slikt ord – til og med i sanger som omhandler eksotiske innslag på Ål stasjon – slik Hellbillies sang om.

Er det en ting jeg er helt sikker på så er det at Kjersti Grini ikke ønsket å såre noen. Kjersti er 50 år gammel og oppvokst i en tid da ordet neger var helt greit å bruke. Det ble brukt uten at det nødvendigvis lå noe rasistisk bak. Jeg har forslag til en salgs avtale mellom generasjonene. Vi som er oppvokst med ordet neger kan slutte å bruke det og de som blir så støtt av ordet kan slutte å hikstegråte, hvis noen i vanvare likevel skulle bruke det uten å tenke seg om. For hvis du virkelig ønsker å leve som for 100 år siden – da må du nok tåle mer enn at noen i forbifarten bruker et ord som var helt vanlig da, men som ikke brukes lenger nå.