Tiden med møteplagere, doven kaffe og langdryge innlegg er over. Og takk og pris for det

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tiden med møteplagere, doven kaffe og langdryge innlegg er over for godt! Koronaen har virkelig fått opp øynene for at hvor effektive digitale møter er. Hvorfor kjøre to-tre timer hver vei for å ha et kjapt møte, når du kan logge deg på og være ferdig med prøvelsene i løpet av en times tid! Vi har tilbrakt et helt liv – det føles i hvert fall slik – på vei til og fra møter. Mange av møtene har endt i det reneste symøtet av møteplagere, som stiller spørsmål ved alt og når de først får svar så stiller de spørsmål ved dem også.

Det er flere type møtedeltakere: det er de som i utgangspunktet er imot alt og kverulerer på innkalling og agenda. Så er det de som kun snakker om seg selv og sine pinsler i livet både privat og i jobbsammenheng. Vi har de som egentlig har møtt opp bare fordi de må og som har hodet sitt et helt annet sted. Så har vi de entusiastiske drømmerne som lanserer den ene ideen mer grandios enn den andre, men som forventer at noen andre skal sette alt ut i livet.

Vi har de som ikke sier noe og som sniker seg lydløst inn i siste liten og finner plassen sin uten å si et ord. Det har mang en gang slått meg at kanskje de sitter og ruger på mye bra. De kommer derimot aldri til ordet på grunn av møtets alfahann. Den proffe, som elsker møter og som har en stilling og posisjon som gjør at de tar mye plass selv om de ikke har så mye å komme med.

De som tar mest tid er kverulantene. De som stiller de helt umulige spørsmålene og gjerne bringer på banen temaer ingen har tenkt være i nærheten av å bli diskutert på akkurat det møtet. Det kan stå sommer på dagsorden, men plutselig er de på vinter – to år seinere.

De kan trekke resonnementer som: så vi skal altså avspasere hver sjette fredag? Men hva hvis det er en rød dag da? Skal vi avspasere på en dag da vi egentlig har fri? Svaret er nei? Da kan du avspasere en annen dag. Nytt spørsmål: Herregud! En annen dag? Skal vi ikke vite hvilken dag vi skal avspasere på heller nå da? Svar: jo. Du kan avspasere på torsdag eller mandag i stedet for den røde fredagen? Nytt spørsmål: Hvorfor kan vi ikke heller avspasere på tirsdag? Nytt svar: jo vi kan jo avtale det litt fra gang til gang. Nytt spørsmål: Fra gang til gang! Har du tenkt på hvordan dette blir for eksempel når det er skuddår? Svar: Nei. Ny kommentar: herregud. Dette er jo det reneste kaoset!

Og sånn kan det gå i timevis. Det minner litt om en liten jente som jeg kjente og som spilte fotball. En gang fortalte vi til spillerne noe de alltid skulle gjøre. Jenta var derimot full av spørsmål og da vi hadde svart ut alt, kom et siste: gjelder det hvis det kommer en elg ut på banen også?

Moralen må være at det tross alt går an å snakke sammen og finne ut av ting. Alle små detaljer passer ikke inn i et skjema.

En gang i tiden var det å reise på seminar toppen av lykke og luksus. Reise dit med fly, bo på hotell og spise middag og dingle i baren på kvelden. Det er utrolig mye tid som har gått med på ørkesløse samlinger med mer eller mindre interessante foredragsholdere. De kan deles inn i fire kategorier: de som kan mye, men som ikke evner å formidle det de kan. De som ikke kan noe, men der tunga er glatt som en dårlig strødd bygdevei. Så har du fagidioten som viser til FORMLER, og for oss som gikk inn i en varig dvalemodus i mattetimene allerede i femteklasse, blir det omtrent som å overvære en katolsk høymesse på latin.

Og til slutt de som både er flinke og som klarer å formidle! Den siste gruppen har som regel kortest tilmålt tid, mens vedkommende i kategori én – de som kan mye, men som snakker som et rundskriv fra finansdepartementet – gjerne har en lang seanse fra morgenen av på dag to. Det er da alle som egentlig skulle gå tidlig til sengs, men som ikke gjorde det, benker seg ned for syns skyld, mens det eneste de tenker på er kald cola og pinex.

Men dette var før koronaen. Da viruset spente muskler og viste fingeren til verden, har vi lært oss nye vaner og alle av dem er slett ikke så verst. Videomøter på Teams eller Google Meets har blitt et bekjentskap som vi virkelig setter pris på. Det er effektivt, det er tidsbesparende og så kan du skru av lyden og la møteplagerne fortsette sin jamring over alt som ikke er som det burde være i verden – etter deres mening.

Så vil du kanskje si: mennesket er et sosialt dyr! Det er riktig. Vi skal ikke slutte å møtes. Vi skal ikke slutte å bo på hotell og vi skal ikke slutte å møtes i baren for en øl eller to. Men vi skal ikke mer reise to timer, stimle oss sammen i et trangt møterom i en time og så reise to timer hjem igjen. Og takk og lov for det.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken