Gå til sidens hovedinnhold

Tallsurr for radiobingoen – fratatt konsesjonen for ett år

22, to og tjue. Det er årstallet Radio Modum igjen kan friste spillelystne med lokal radiobingo.

For abonnenter

– Dette er altså så trist. Nå har jeg sittet her hver uke siden oppstarten i 2016, og plutselig er det bare slutt, sier Ann Kristin Hallerdalen.

Hun er en av flere frivillige som bidrar til at Radio Modum kan være på lufta med flere timer daglige sendinger. Hennes hovedoppgave har vært den svært så populære radiobingoen, som de siste årene har stått for om lag to tredeler av radiokanalens samlede inntekter.

Men nå er det slutt. Lotteritilsynet har inndratt konsesjonen, og ilagt kanalen en karantenetid på ett år. Det betyr at det tidligst blir bingo på Radio Modum i slutten av mai neste år.

Tastefeil

– Bakgrunnen er todelt. Først har vi gjort en tastefeil, som har gitt oss et halvt års karantene. Så brøt vi et påbud som ble straffet med ytterligere et halvt får, forklarer redaktør og daglig leder Henrik Nikolai Pedersen.

Tidligere har det nemlig vært slik at radiokanaler og andre som skal drive bingo har måttet søke årlig. Fra 2019 åpnet Lotteritilsynet for at det kunne søkes for to og to år av gangen.

– Dette ble jeg og styreleder enige om at vi skulle gjøre, og handlet sånn sett i god tro om at vi hadde konsesjon ut 2021, sier han.

Det hadde de altså ikke, og ble ilagt seks måneders karantene, som straff for å ha sendt uten konsesjon.

Les også

Venneforening får ikke innpass i Frivilligregisteret – går glipp av mye penger

Kort varsel

Når Lotteritilsynet kontaktet Pedersen 14. mai i år, og sa at de umiddelbart måtte stanse sendingen av bingo, ble det for kort varsel for kanalen.

– Det var fredag ettermiddag. Det var langhelg med 17. mai på mandag. Vi hadde allerede solgt bingoblokker til sendinga tirsdag 18. mai, og klarte ikke på så kort varsel å informere spillere og utsalgssteder. Derfor sendte vi bingoen 18. mai, og fikk altså et halvt års tilleggsstraff for dette, sier Pedersen.

Radiokanalen har allerede klaget til Lotteritilsynet på avgjørelsen, uten å få medhold. Nå forbereder de en klage til neste instans.

– Vi kommer ikke til å gi oss med dette, og vil klage til Lotterinemnda. Dette er en uavhengig nemnd, og vi er i gang med å skrive klagen for at de skal se hvilken situasjon vi har vært i.

Ingen forhåndsvarsler

– Når dere fikk innvilget søknaden om tillatelse for 2020 må dette brevet ha inneholdt datoer. Hvorfor har dere ikke fanget opp dette?

– Vi var sikre på at vi hadde søkt for to år. Når vi så i januar i år gikk opp i pris på bingoblokkene, varslet vi Lotteritilsynet om dette. Heller ikke da fikk vi noe svar eller beskjed tilbake om at vi ikke hadde lov til å drive bingovirksomhet, hevder redaktøren.

Ifølge han har det heller ikke i øvrig dialog vært noen beskjed om at de driver ulovlig.

– Telefonen den 14. mai kom sånn sett helt uten forhåndsvarsel.

Les også

– Konkursen kom bardus på

Kakesalg

Hvordan kanalen skal overleve et helt år uten bingoinntektene har de foreløpig ikke nye klart svar på. Ennå håpes det at klagen skal føre fram. I tillegg jobbes det aktivt for annonsesalg og håpet er at noen av pengene som ellers brukes på bingoblokker i stedet kommer inn i form av frivillig lytteravgift.

– Vi sender ut giro to ganger i året. De som ønsker en lokalradio og et bingotilbud neste år, må gjerne støtte oss.

I tillegg vil venneforeningen, hvor Hallerdalen er en av de sentrale personene, bidra som best de kan.

– Vi skal blant annet selge kaker. Seinest i går kveld bestilte jeg over 400 kakebokser, og vi skal ha stands både i Åmot og Vikersund de neste par helgene, sier hun.

Kommentarer til denne saken