Gå til sidens hovedinnhold

Stenger ned store deler av regionen - Drammen ikke tatt med

Regjeringen legger lørdag formiddag frem de strengeste tiltakene siden mars for Oslo-regionen. Dette er tiltakene.

(Drammens Tidende)

– Innbyggerne i kommunene rundt dette området må være forberedt på at det kan komme forsterka tiltak som følge av situasjonen på kort varsel.

Helseminister Bent Høie hadde ikke Drammen, Lier og Øvre Eiker på listen over de kommunene som ble berørt av de nyeste koronatiltakene lørdag.

De berørte kommunene, nå i første omgang, er Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler, i tillegg til Nordre Follo.

Men det finnes fortsatt en mulighet for at drammensregionen kan bli berørt, og det raskt, ifølge Høie.

Han ble spurt om hvilke vurderinger som gjøres med tanke på å utvide tiltakssonen.

– Det foregår på to nivåer. FHI, Helsedirektoratet og statsforvalteren vurderer i dag tiltak i kommunene som ligger i ring rundt dette området. Det hadde en ikke mulighet til å gjøre i går, av kapasitetsmessige årsaker. Den jobben vil bli gjort i dag, det kan det komme tiltak, og det må avgjøres med de kommunene om tiltak skal besluttes nasjonalt av regjeringen, eller om det skal kunne gjøres lokalt.

Høie sa følgende om å reise ut av tiltakssonen og handle andre steder:

– Jeg vil innstendig be alle som bor i dette området om å ikke reise til andre kommuner for å benytte seg av kommuner der som er stengt i egen kommune. Alt dette gjør vi sammen nå for å hindre spredning av det muterte viruset. Vi er avhengig av at folk stiller opp og er med på dette krafttaket.

Budstikka spurte Bent Høie om hvordan innbyggere i Asker og Bærum - som i likhet med Drammen ikke er berørt nå - skal forholde seg.

– Første anbefaling er å unngå reiser til de første ti kommunene som omfattes av tiltakene, forholde seg mest mulig i ro, og ta innover seg at det også i dette området kan være utfordringer. Det er lurt å være ekstra forsiktig og ekstra nøye med å følge de generelle rådene som gjelder i de kommunene.

Ikke farligere

Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg svarte på spørsmål om den britiske virusvarianten er mer farlig enn den vanlige.

– Hittil har vi hatt info som tyder på at den britiske virusvarianten ikke er mer farlig enn den vanlige varianten. Så har det kommet noe ny informasjon, riktignok med en del usikkerhet, som kan indikere at den kan være noe farligere, men ikke svært mye. Som sagt er informasjonen usikker. Dette følger vi med på hele tiden. Så langt er det ikke en økt farlighet, hvis informasjonen stemmer, som vil bety vesentlig betydning for tiltaksnivået, men vi følger med.

Dette er tiltakene i Oslo-regionen og kommunene rundt Nordre Follo:

 • Påbud om hjemmekontor for alle som kan, se lokal forskrift for Oslo kommune/rundskriv punkt 8.9
 • Forby alle arrangementer både inne og ute, jf. covid-19-forskriften § 13 flg., unntak for begravelser
 • Skjenkestopp
 • Serveringssteder holdes kun åpent for «takeaway»
 • Stengning av fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, museer o.l.
 • Stenging av treningssentre og svømmehaller
 • Påbud om å bruke munnbind når en ikke kan holde minst en meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer
 • Innføre rødt nivå på barnehage, barneskole og ungdomstrinn fra torsdag og i første omgang ut uken, for dem som ikke kan innføre rødt nivå fra mandag; stenging av skoler og barnehager fram til og med senest onsdag. Innføre digital undervisning på videregående, forberede overgang til rødt nivå i videregående skole fra uken etter
 • Innføre digital undervisning for alle på Universiteter og høyskoler. Stenge campus for studenter og ansatte
 • Stans i breddeidrett for voksne og barn
 • Stans i fritidsaktiviteter (som kor, korps, teater o.l.)
 • Stenge kjøpesentre, butikker og andre utsalgssteder, med unntak av utsalgssteder som selger nødvendige varer herunder dagligvarebutikker, apotek og bensinstasjoner.

Saken oppdateres!

Kommentarer til denne saken