Gå til sidens hovedinnhold

– Steng Eiker videregående med umiddelbar virkning

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg heter Edwin Hrodmarsson og er matematikk- og informatikklærer på Eiker Videregående skole i snart sju år og arbeidstillitsvalgt for Utdanningsforbundet. Jeg er veldig bekymretfor hverdagene etter påskeferien og synes at det er uforsvarlig å holde skolen fysisk åpent etter påskeferien. Jeg har hatt god forståelse for mesteparten av beslutningene som ble tatt for skolen fra mars 2020 pga. korona, men etter vinterferie 2021 var jeg fullstendig uenig med beslutningene. Her kommer min begrunnelse for min bekymring og uenighet:

Uka etter vinterferien 2021 gikk smittetallet i Drammen enormt opp, som blant annet ført til at Drammen vgs. ble stengt. Det var lavt smittetall i Øvre Eiker, så skole beholdt gult nivået: alle elevene var på skolen. Dette til tross for at halvparten av elevene på Eiker vgs. er fra Mjøndalen, Drammen og Lier. Flere og flere elever på Eiker vgs. ble satt i karantene i denne uken, men det var ennå ikke noen smittet. Så det ble veldig utrygt

På grunn av det faktum at halvparten av elevene på Eiker vgs. er fra Mjøndalen, Drammen og Lier, var jeg uenig med beslutningen om å beholde gult nivå. Dette synes jeg var uforsvarlig og jeg følte meg ikke trygt på skolen. Grunnet den høye smittsomheten fra de nye korona variantene, antok jeg at det var bare spørs om tid før den første koronasmittede elev eller lærer skulle dukke opp.

I helgen i uke 10 hadde jeg dialog med rektoren på Eiker vgs., en tillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Øvre Eiker og en hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Viken. Vi var helt enig i at det var uforsvarlig å holde skolen på gult nivå. Jeg selv ønsket at skolen ble stengt (hjemmeundervisning for elever). Kommuneoverlege ved Kongsberg kommune (som vikarierte for Øvre Eikers kommuneoverlege) valgte å beholde skolen på gult nivå, grunnet lavt smittetall i Øvre Eiker. Jeg gjentar: halvparten av elevene kommer fra Mjøndalen, Drammen og Lier. Drammen har høyt smittetall (og bratt stigende), men Eiker vgs. ble valgt gult nivå pga. lavt smittetall i Øvre Eiker. Det krever ikke mye av hjernekapasitet til å forutse hva som kommer til å skje da.

To dager seinere (uke 11, 16. mars) ble bestemt av regjeringen at Viken skulle ha tiltaksnivå 5. Så bestemte kommuneoverlege i Øvre Eiker seg for at Eiker vgs. skulle på rødt nivå fra 18. mars. Rødt nivå betydde for vår skole at et trinn får hjemmeundervisning og to trinn er på skolen. Med det fortsatt høye smittetall i Drammen, følte jeg meg ikke trygtpå skolen i det hele tatt. Hver gang telefonen min ringte, fikk jeg skrekk da jeg trodde at jeg måtte i karantene.

Nå ser det ut som at det vi hadde fryktet, har startet: på søndag 28. mars kom de første meldingene om noen smittete elever. Så måtte 55 elever og 5 ansatte i karantene. To dager seinere viste det seg at 6 elever og en ansatt har fått påvist smitte.

Erfaringen viser oss at det er økt smittetall etter ferier. Per nå ser det ut at skolen fortsatt er på rødt nivå etter påskeferie. Det betyr at halvparten av elevene kommer på skolen og samtidig får den andre halvparten hjemmeundervisning. Jeg mener at det er uforsvarlig å holde skolen åpent i ukene etter påskeferien. Jeg tenker både på elevene, som må ta offentlig transport for å komme på skolen, og lærere, som ikke føler seg trygg på skolen pga. fare for smitte. Derfor en klar oppfordring: steng Eiker vgs. fysisk i noen få uker etter påskeferien, til smittetallet i egen og omliggende kommuner har roet seg.

Til slutt: Vi som jobber i skoler og/eller barnehager har et hjerte for våre barn og elever. Gi oss gjerne en liten hint om at det blir satt pris på det vi gjør og vis forståelse for hvor vi står i. Vi trenger det akkurat nå litt mer enn ellers.

Les også

Samfunnet er nedstengt, alle skal holde to meter'n og bruke munnbind! Dette derimot, er hverdagen i 10A på NMU

Kommentarer til denne saken