Gå til sidens hovedinnhold

Stemmeretten bør feires

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag feirer jeg 10-årsjubileet mitt i Norge ved å stemme for første gang i et stortingsvalg! Jeg kan ikke tenke meg en mer passende måte å feire en så stor dag.

Det å kunne delta aktivt i demokratiet vårt var faktisk en av hovedårsakene til at jeg søkte norsk statsborgerskap. Statsborgerskapsseremonien min ble naturligvis koronakansellert, så i stedet for å få navnet mitt lest høyt opp sammen med andre stolte, nye nordmenn, blir dette en fin erstatning: å brette en stemmeseddel (og til og med få skrive en X ved siden av mitt eget navn!) i likhet med mange andre stolte nordmenn som ønsker et mer rettferdig Buskerud.

Mitt fødeland er verdens eldste demokrati men stemmeretten er imidlertid ikke like lett å utøve. Du må registrere deg flere måneder før valget, og gjerne dobbeltsjekke at du er fortsatt registret – hjemmedelstaten min brukte i noen år et nå-ulovlig system som kastet ut velgerregistreringer uten varsel. Mange må stå timesvis i valgkø på selve valgdagen. Kun 33 delstater tilbyr forhåndsstemming. Og etter valget i 2020 vedtok republikanerne en rekke lover som videre begrenser velgernes tilgang til stemmeurnene og til demokratiet. De kjemper også mot lovforslag som beskytter stemmeretten, forhindrer «gerrymandring» (opportunistisk valggeometri) og krever nye etiske retningslinjer for folkevalgte. It’s ridiculous!

Derfor er jeg like begeistret hvert eneste valg da valgkortet, selveste stemmeretten, leveres rett til postkassen min i Vikersund. Også rett på mobilen! Dette oppmuntrer til demokrati, altså.

Forhåndsstemmingen har startet. Sjekk dine lokale valgsteder og bli med og feire stemmeretten, du også. Godt valg!

Kommentarer til denne saken