Laserlinje i Vikersundbakken

HJELPEMIDDEL: Laserlinjer i hoppbakken gjør det enklere for publikum å vite hvor langt det må hoppes for å ta ledelsen.

HJELPEMIDDEL: Laserlinjer i hoppbakken gjør det enklere for publikum å vite hvor langt det må hoppes for å ta ledelsen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Gjør det enklere for publikum å vite hvor langt en hopper må fly.

DEL

For første gang vil Vikersundbakken under verdenscupen i februar få en såkalt "to beat"-linje. Dette er en grønn laserlinje som markerer hvor langt neste hopper må fly, for å ta ledelsen i rennet.

– Linjen blir satt på bakgrunn av vind som er når utøveren er på hoppet og 3 gange 18 i stil, forklarer rennleder Ole Gunnar Fidjestøl i en pressemelding. 

Det er altså med visse forutsetninger at hopperen vil lede rennet, om han når den grønne laserlinja. Endrer vinden seg i gunstig retning og stilen er dårligere enn 18 vil utøveren få en annen plassering etter hoppet. 

– Kort fortalt vil det hjelpe publikum til å følge med på rennet og muligens lettere å forstå at en utøver går foran en som har hoppet lenger, sier Fidjestøl. 

Koster penger

Det er det tyske selskapet ST Sportservice GmbH som denne vinteren kommer til Norge med laserlinje under verdenscuprenn. De skal levere både til Vikersund, Granåsen og Holmekollen, og det er etter hva Bygdeposten erfarer Norges Skiforbund som betaler regninga.

Det er nemlig ikke noe billig moro å ha en laserlinje i et hoppanlegg, og det er kostnaden som har vært årsaken til at Vikersund så langt ikke har benyttet seg av denne teknologien. Det internajsjonale skiforbundet (FIS) testet første gang ut ordningen i verdenscupsammenheng i Oberstdorf i 2013.

– Dette har blitt et aktuelt hjelpemiddel etter at vindkompensasjon og fartskompensasjon kom med i hoppsporten. Utøveren får plusspoeng hvis det er bakvind og lavere fart og poeng hvis det er oppdrift og høyere fart, sier Fidjestøl.

Sikkerhetstiltak

ST Sportservice GmbH har rukket å skaffe seg mye erfaring ved bruk av laserlinjene i hoppbakker, og har visse sikkerhetstiltak de er svært opptatt av.

–Laserlinjen er så sterk at det er bakgrunnen for at kamera er plassert bak utøveren. Ved fall slås laser lyset av for at utøver ikke skal få dette direkte i øynene, sier rennlederen.

Send tekst og bilder «

Har du en god historie, eller opplevd noe spennende du vil dele med Bygdepostens lesere? Hjelp oss å dekke hele Midtfylket!

Artikkeltags