(Nettavisen)

Tiril Udnes Weng, Heidi Weng og Therese Johaug utgjorde resten av den norske gullkvartetten.

Russland tok sølvet, mens Finland ble nummer tre. Jessie Diggins gikk USA inn til fjerdeplass.

Fossesholm holdt nervene i sjakk på sisteetappen.

– Jeg var nervøs, men bra nervøs. Foran fellesstarten med skibytte var det altfor mye. Da var det slitsomt å være meg. Nå var jeg positivt nervøs, sa ankerkvinnen til NTB og kalte triumfen fantastisk.

– Det er lenge siden jeg har vært så glad for en stafettseier. Denne betyr så mye. Vi tapte duellen i Seefeld, og i de andre mesterskapene jeg har gått, har vi vært storfavoritter. I dag var vi ikke det, sa Therese Johaug til NTB.

Hun var imponert over måten Fossesholm håndterte ankerjobben på.

– Dette sier litt om hva som bor i Helene. Hun er en råtass i skøyting, er kjempegod til å kjøre nedoverbakker og stoler på seg selv. Hun går bare ut og nyter tilværelsen og gjør en fantastisk etappe, sa Johaug.

Udnes Weng imponerte

Heidi Weng lot seg også imponere over lagvenninnen.

– Jeg var litt nervøs da lille junior gikk ut på sisteetappen. Maskoten min. Men den jenta har stålkontroll og er hard i hodet, sa hun til NTB.

Tiril Udnes Weng ga Norge en kjempestart. Etter at gullet var i boks boblet følelsene i kroppen.

– Jeg er vel rusa på livet, kan man si. Det er helt vilt at jeg står her med gulltrøye. Stort, sa hun til NTB.

Landslagstrener Ole Morten Iversen skrøt av Nes-jenta.

– Tiril har levert et veldig bra mesterskap med finale i sprint og en knakende god lagsprint. Hun gjennomførte helt prikkfritt. Helt etter boka, sa han.

Svensk stjernesmell

Regjerende verdensmester Sverige var stor favoritt foran stafetten etter at flere av løperne viste solid form på 10-kilometeren og slo mange av de norske klart der.

For Charlotte Kalla & co. ble imidlertid stafetten det reneste mareritt. Sjetteplass ble fasiten.

Jonna Sundling fikk trøbbel allerede på første etappe, slet med glatte ski og kom inn vel tolv sekunder bak Udnes Weng til veksling. Tendensen fortsatte for Kalla. Også hun hadde glatte ski og slet tungt.

Etter to etapper var det mer enn halvannet minutt opp til Norge i tet.

En ny, meget sterk prestasjon av Therese Johaug ble helt avgjørende for utfallet av stafetten. Hun skaffet en luke til Russland på nesten 20 sekunder. Dermed kunne ankerkvinnen Fossesholm sikre gullet uten å måtte ut i spurtduell med noen av konkurrentene.

Stafettseieren sendte Therese Johaug opp på 13 VM-gull hittil i karrieren.

Tilbake på topp

Etter et lite væromslag i Oberstdorf var løypene mindre løse torsdag enn tidligere i mesterskapet.

Sverige kunne blitt den tredje nasjonen med mer enn ett stafettgull i VM for kvinner siden 2003. Finland vant i 2007 og 2009. Norge hadde fire strake triumfer i perioden 2011 til 2017.

Det gjenstår én konkurranse for jentene i VM. Det er tremila som går lørdag. Der er Johaug klar favoritt til å ta sin fjerde tittel i dette mesterskapet.

Det vil i så fall være rekord for henne. Hun har aldri tidligere vunnet så mange konkurranser i løpet av et VM. I 2015 og 2017 ble det tre gull på Dalsbygda-jenta.

(©NTB)