(Nettavisen)

PLANICA/OSLO (Nettavisen): – Det er enkelt å se til nordmennene og tenke at man burde gjøre som dem, men USA har begynt å levere gode resultater og vi kan være trygge på egne avgjørelser. Så kan vi heller le av andre, sier Ben Ogden til Nettavisen.

Han trekker fram et eksempel fra tidligere i vinter, da han innså at både han og resten av det amerikanske laget var selvsikre rundt egen fremgangsmetode.

– Over jul, da vi alle hadde egne treningsplaner og forsøkte å hvile og gjøre det som var best for oss før touren, så sjekket treningskameraten min Strava og så at Hans Christer Holund hadde vært ute på sjutimerstur i de norske fjellene. En gang i tiden så hadde vi tenkt «shit, det er det som skal til for å bli best». Men nå, ikke for å høres frekk ut, så vi på det og tenkte «hva driver han med?», smiler den fremadstormende skiløperen.

Ogden er blant de som har satt en støkk i de norske herrene denne vinteren. Han har vært i flere semifinaler i sprint og var høyt oppe i touren.

I Val di Fiemme ble han blant annet hyllet av Johannes Høsflot Klæbo for å sette så høy fart i heatet at han ga konkurrentene et realt sprintsjokk. Ogden tok seg aldri til finale, men gjorde seg bemerket med stuntet.

Les også: Sydenvær for skiløperne – snart snur det

Vendepunkt

Ogden er en av flere amerikanske langrennsløpere som er høyt oppe på listene på toppnivå. Rosie Brennan, som har vært i langrennssirkuset i flere år, mener amerikanernes «nye taktikk» har skylden for at nasjonen nå markerer seg i verdenscupsirkuset.

– En av de morsomme tingene med verdenscupen er å se hvordan de andre gjør ting sammenlignet med oss. Men jeg tror sterkt at USA hadde et vendepunkt da vi sluttet å kopiere de andre nasjonene og omfavnet det å være amerikansk og gå vår egen vei. Vi startet å bruke vår egen kunnskap og jeg tror det gjorde at resultatene våre tok av, sier Brennan til Nettavisen.

34-åringen understreker at ulike nasjoner har ulike muligheter med tanke på økonomi og ressurser.

– Jeg syntes det er interessant å se hva andre gjør, men man må adaptere det til eget utgangspunkt og hva man har tilgjengelig. Man må bruke mulighetene som er rett foran en, noe som vil variere fra nasjon til nasjon. Vi kan ta noen ting fra hverandre, men man må være tro til hvem man er.

– Blir ikke god av å kopiere

Både Ogden og Brennan understreker at de gjerne ser til andre nasjoner for å lære, men at de ikke lenger gjør det samme som sine konkurrenter. Det tror den norske landslagsløperen Hans Christer Holund at de gjør rett i.

– Du blir ikke god hvis du bare kopierer andre, du må gjøre din greie. Hvis du kopierer andre, så vet du egentlig ikke hva du holder på med. Først må du finne ut av hva man har troen på og hva som fungerer og hele tiden gjøre endringer slik at man kan bli bedre, sier han til Nettavisen.

Holund virker imidlertid å ha sett en forandring hos amerikanerne og er imponert over jobben som nå legges ned.

– Det er fint å se at de har fått en rød tråd i det de holder på med. Det er viktig, det nytter ikke å et år trene som nordmenn og et annet som russere og shopper rundt.

– En bra utvikling

Flere har bitt seg merke i endringene i USA. De siste årene har flere og flere løpere kommet opp og har blitt seriøse utfordrere for de norske løperne.

– Jeg har lagt merke til en bra utvikling i amerikansk langrenn de siste årene, både i verdenscupen og hjemme i USA. Det virker som det er flere utøvere som satser enn tidligere og det virker som det er mer langsiktighet i det de holder på med også utenfor college-systemet i USA, sier TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.

Les også: Raser over de russiske VM-bildene: – Utrolig pinlig

Han forteller at han ikke har mye innsikt i hva og hvordan de trener, men mener fortsatt at utlendingene bør se noe til Norge på treningsfronten, da det er den beste langrennsnasjonen i verden.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn stemmer i:

– Det viktigste er at de har en rød tråd i opplegget sitt framover. Selvfølgelig er det nyttig å se på hva de beste konkurrentene gjør, men det å kopiere andres opplegg gir sjelden suksess. Kanskje er de på rett spor nå, sier han til Nettavisen.

Eksperten trekker fram at flere utøvere er på vei opp.

– Jessie Diggins og Rosie Brennan har vært gode i flere sesonger, men nå er både Julia Kern og Ben Ogden helt oppe der også. Håpet er at endringen løfter flere opp på et toppnivå. Det amerikanske herrelaget vant stafetten i junior-VM to ganger på rad, og en type som Gus Schumacher bør kunne bli en medaljeløper innen kort tid.

Sistnevnte er født i 2000 og har allerede flere topp 15-plasseringer i verdenscupen.