Gå til sidens hovedinnhold

– Spørsmålet er ikke om vi får et nytt lokalt utbrudd, men når. Ber innstendig alle moinger følger smittevernreglene

Ordfører Sunni Grøndahl Aamodt (SP) og kommuneoverlege Beate Smetbak er dypt bekymret på terskelen til en ny helg. – Det er blodrødt rundt oss på de fleste kanter. Spørsmålet er ikke om, men når det kommer nye smittetilfeller.

Det sier Grøndahl Aamodt. Hun og Beate Smetbak viser til at 3000 innbyggere i Ringerike er satt i karantene. Det er stort smittetrykk i Drammens-området. I dag ble det oppdaget to nye tilfeller i Krødsherad. Dermed er Sigdal og Modum to enslige hvite prikker på et kart som er blodrødt.

– Tall vi har fått fra laboratoriet i Drammen viser at mellom 80–100 prosent av de nye tilfellene er av det nye muterte viruset – kanskje bedre kjent som den engelske varianten, sier Smetbak. Det er mye mer smittsomt og derfor frykter de langt større konsekvenser hvis den smitten kommer til Modum.

Snakk med ungdommen

Smitten øker nå rasket blant barn og ungdom. Skolene lokalt holdes løpende orientert. De oppfordrer foreldrene til å snakke alvorlig om situasjonen nå. Ordføreren er også betenkt over signaler hun har fått om at ungdom har blitt mobbet når de bruker munnbind.

– Får det muterte viruset fotfeste må langt flere i karantene. Det betyr at hvis en elev i en klasse blir smittet må samtlige medelever og samtlige foreldre og andre de bor sammen med dem i ventekarantene inntil de er testet. Det er årsaken til at så mange nå er i karantene på Ringerike. Dette får raskt store samfunnsmessige konsekvenser fordi mange med samfunnskritiske oppgaver ikke kan gå på jobb, sier Beate Smetbak.

Unngå unødvendige besøk

Både kommuneoverlegen og ordføreren mener moingene generelt er veldig flinke til å overholde avstandsreglene og de er flinke til å bruke munnbind blant annet på butikken.

– Det viktigste er å ikke ha flere enn gjester hjemme enn det som er anbefalt. Dessuten er det viktig at hvis vi først må reise på besøk til noen så må vi vaske hender, holder god avstand og tenke om besøket er nødvendig, sier Grøndahl Aamodt og Smetbak.

Svært smittsom variant

I dag er det ett år siden regjeringen stengte ned landet. Det er derfor med stort alvor de to i dag går ut og sier at det om det er en gang under pandemien folk være ekstra påpasselige, så er det akkurat nå og en tid framover.

– Viruset som sprer seg nå er så utrolig mye mer smittsomt enn den første varianten som kom. Derfor kan vi ikke få understreket sterkt nok om hvor alvorlig denne situasjonen er nå, sier kommuneoverlegen.

1300 er vaksinert

Samtidig er det også gode nyheter. Rundt 1300 av Modums rundt 14.000 innbyggere har nå fått vaksine. Litt under halvparten er ferdigvaksinert, men det er også ganske god beskyttelse etter første dose.

– De aller mest sårbare – de eldste og mest alvorlig syke er nå vaksinert. Det samme er ansatte i helsetjenesten som har tettest kontakt med pasienter og beboere, sier kommuneoverlegen. Hun sier også at Modum har god testkapasitet, et team med flinke smittesporere og mange nok til å vaksinere befolkningen.

– Det eneste vi mangler er flere vaksiner. Men jeg er trygg på at tilfanget vil øke jevnt og trutt utover våren og sommeren, avslutter Beate Smetbak.

Kommentarer til denne saken