Det var mørkt i stua til biskopen, og jeg var fryktelig glad for å ha en super elektriker å ringe til. «Det er godt vi kan forskjellige ting», repliserte jeg da han kom, og han klasket til med følgende tilbakemelding: «Han sjefen din der oppe og jeg leverer med samma garanti: «Bli lys!» sier vi og det blir lys! Så detta er ikke noe problem, Dahl. Ikke noe problem!»

Det ble følgelig lys i stua. Men enda bedre enn opplyst stue var det å få besøk av en elektriker med godt humør, optimistisk og løsningsorientert. Han fik meg til å tenke på Balder som på mirakuløst vis overlevde Tsunamien i 2004 sammen med faren sin, Espen. Han kom også inn i stua vår for noen år siden rett før jul. Ved middagsbordet sa jeg hva jeg skulle ha som tema dagen etter på gudstjenesten, og jeg spurte Balder som den gang var ti år: «Hva legger du i setningen, det er bedre å tenne lys enn å forbanne mørket?» Balder gløttet opp og sa med overbevisning: «Da tenner vi på fakler over hele verden og lyser opp hele skiten!» Så bra kan det sies!

Senhøstes er dagene korte, og det mørkner før sola snur og dagene gradvis blir lengere. En god kamerat er så allergisk mot dette mørket at han sitter foran en lyskasse hver eneste dag fram til jul. Vi har ledd av han der han sitter og nynner på Lillebjørn Nilsens låt: «Se alltid lyst på livet!»

Lyskasse funker ikke for meg. Men en elektrikers optimisme eller en guttunges treffende replikk duger et stykke på vei. Men ingen kan unngå å legge merke til mørket i verden. Summen av krig og lidelse, og kvinner og menns fortvilelse av å bli merket av livet og leve med skjulte eller åpenbare plager, fyller meg med medlidelse og behovet for å trøste og bli trøstet. Vi har alle behov for å bli trøstet! Og uansett glitter, lys og stas. Adventstiden er ikke de lystige hjerters høytid, men tiden for lysets komme og lysets kraft. Bak det grønne og glitrende kan det være kaldt og guffent. Bak det grønne og glitrende kan det være taust og utrygt med skjulte plager og bortgjemte traumer som innebærer store livsutgifter for små og store.

Advent og jul er tiden da vi venter og feirer den minste som kom til verden med den største kraften. Det er i mørket lyset trengs, ropte Guds sendebud til et folk som holdt på å overveldes av mørket. «Det er ingen lysning for den som er i trengsel», sa de 600 år før Jesu komme. De fikk sin adventshilsen fra profeten Jesaja: «Det folket som vandrer i mørket får se et stort lys; over dem som bor i skyggelandet stråler lyset fram. For et barn er oss født, en sønn er oss gitt». Om natten, i mørket har vi vanskelig for å se at vi fortjener noe som helst godt. Når lyset demrer, kan vi våge å tro at vi er berettiget en ny sjanse. At vi er mye mer enn det som er mørkest i vårt liv.

Denne adventstiden er derfor en utfordring til oss alle, uansett tro, å oppsøke andre menneskers mørke. Vi har et ansvar som medmennesker for naboer, kolleger, venner eller slektninger som opplever mørke. Det er i mørke at lyset trengs. Den som erfarer nærvær er ikke lenger ensom i mørke. La oss fortelle hverandre at vi er mer enn vårt livs største blemme. Vi er mer enn vår langvarige sykemelding eller vår lammende angst. Vi er mer enn vårt samlivsbrudd og mye mer enn det vi skammer oss over. Vi er et helt liv; og advent og jul minner oss på at mørket er mørket før daggry. Ingen er lenger alene på jorden. Det betyr at det alltid er mer å vente på enn å bli skuffet over. Julen er ikke de lystige hjerters høytid, men en tid for de skuffede hjerter. En tid med overlys over det mørke som vi alle erfarer på et eller annet vis. En høy tid med himmel over livet så vi orker å leve på jorden. Håp er ikke fravær av sorger og skuffelser, men nærvær i alt, slik Jesus har sagt oss det: «Jeg er verdens lys. Den som følger meg skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys».

Som å høre Balders julehilsen: «Da tenner vi fakler over hele verden og lyser opp hele skiten!»