Gå til sidens hovedinnhold

Treet var så stygt at formannen fortjente bare terningkast 1

Artikkelen er over 3 år gammel

Ryktet sier at jula nærmer seg. Dette skal man ikke kimse av, siden det kan vise seg å stemme.

LØRDAGSSPALTEN Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Men, om vi ville kimse litt, hvor lenge er det forsvarlig å holde på? To, tre timer kanskje? Et par dager? Ei snau uke? Siden kimsing er sterkt nedprioritert her i huset, vi lar den gå sin skeive gang. Når du først går skeivt, kan det tyde på litt for mye alkohol innabords allerede. Akkurat som i barndommens jul, da fatter'n gikk til frontalangrep på juleølet bitte lille julaften. Eller muligens tidligere, avhengig av dagsform og lommebok.

Lille julaften var dagen for henting av juletre. Utrolig mange, (og skeive), graner kom på plass i stua igjennom åra. Noen med greiner hist og her, andre med greiner på tre sider. Til fatter'ns unnskyldning skal det sies at det å stjela et juletre i halvmørket ikke er enkelt. Spesielt i surrin tilstand. (Surrin=påvirket). Med en illsint bonde lurende i skogkanten, var det bare å rappe det man fant, og forsvinne med trofeet under armen.

Les også

Plan B – hvis alt går til h ...

 

Apropos juletre. Det styggeste jeg noen gang har sett befant seg innendørs i Åmot. Tore hadde hogd det på egen eiendom og var passe fornøyd. Men det var før han fikk av snøen, og tok et overblikk i dagslys. Lange kvister nederst, så en snau meter uten kvister. Deretter noen lange kvister igjen, tilfeldig plassert, før toppen sto der skeiv og skakk. For øvrig var stammen også skakk, og hadde en utvekst midt på. Pynten retta opp litt, men treet fikk terningkast 1 av formann i friidrettsgruppa. Han kom innom som hoveddommer da grana skulle bedømmes. Stort mer fikk han ikke hiksta fram mellom latterkulene. Etterpå var det gang rundt treet av de fire tilstedeværende. Hvem som dro med seg lysledningen skal være usagt, men grana fikk en rotasjon midt i «O jul med din glede». Deretter datt den mot høyre og over en toseters sofa. Pynt og lys forsvant i alle himmelretninger, og bikkja forsvant ut døra med angst i blikket. På telefonen dagen etter opplyste Tore at treet fortsatt befant seg innendørs. Retta opp igjen, men noe redusert.

Les også

Terror fra sangboka

 

Tore var for øvrig full av pussige førjulspåfunn. En gang henta han en nisse og stappa den i kjøkkenmaskinen, som gikk for full guffe. Hensikten var å mose hele vattnissen til en ubestemmelig masse. Nissen viste seg å være ei hard nøtt, men gikk dukken etter hvert. Dermed var nissens jul over, i slutten av oktober.

Kåken hjemme var fri for maskinelle hjelpemidler, men vattnisser var det nok av. Vatt også, for den del. Fatter'n festa noen dotter i ansiktet og agerte julenisse hos naboen. Makan til framtoning hadde vel naboguttene knapt sett. I mangel av nissedrakt holdt det med ei slitt morgenkåpe (rutete), pluss ei topplue på knollen. Gaveutdelinga var også noe for seg sjøl. Seksåringen fikk ei pakke tobakk (Gul Mix) og treåringen fikk pipa hans, minst to ganger. Også lommetørkle og lommebok blei delt ut og tatt tilbake, alt etter som. Ryktet sier at til og med noen gaver fant sine rettmessige eiere den kvelden, men det er som sagt bare et rykte.

Apropos gaver. Overraskelsen var stor den jula fatter'n fikk flest presanger. Sannheten kom for en dag da han etter fem identiske pakker gledestrålende utbrøt: «Nei nå har jeg aldri sett på maken, ennå ei flaske juleøl fra Trond til Trond!».

Ps: Oppildnet av suksessen som nisse var fatter'n klar for en gammal tradisjon i romjula; Nemlig å gå julebukk. Men det er ei helt annen historie.

Les også

Å holde ut i ekteskapet

 

Kommentarer til denne saken