– Vær forsiktig på nettet

Politibetjent Christian Sørby ved Modum lensmannskontor minner om viktigheten av sundt og godt nettvett.

Politibetjent Christian Sørby ved Modum lensmannskontor minner om viktigheten av sundt og godt nettvett.

Artikkelen er over 5 år gammel

Heller ikke i lille, snille Modum kan man føle seg trygg ved bruk av internett og sosiale medier.

DEL

Torsdag kveld var 12 personer samlet til temakveld i Åmot kirke, og denne kvelden var sosiale medier oppe til diskusjon. På plass var også politibetjent Christian Sørby fra Modum lensmannskontor. Han minner om viktigheten av å være forsiktig på internett.

– Det er mange fallgruver man kan gå i. Nettvett er svært viktig og dermed en fornuftig bruk av internett og sosiale medier. Gjøres ting riktig, er sosiale medier kjempefint, sier han.

Stadig mer

At internett har kommet for å bli, er ingen tvil. Og på nettet dukker stadig nye former for sosiale medier opp. I dag finner vi dem både i «tradisjonell» forstand som Facebook og Twitter, men også i form av chatterom på spillkonsoller og bildedelingstjenester på telefoner.

– Det er vanskelig å henge med i utviklingen, da stadig nye sosiale medier dukker opp. Men hvor sosialt er det egentlig å sitte hver for oss på en ting for å snakke sammen, spør Sørby undrende.

Mobbing og bilder

Politibetjenten kan fortelle at selv i lille, snille Modum skaper sosiale medier utfordringer. En av dem er mobbing.

– Det er mye lettere å sitte hjemme på gutte- eller jenterommet og sende stygge meldinger til andre, enn å si dem ansikt til ansikt. I skolegården kunne man jo risikert å få en knyttneve til svar, sier Sørby.

Minst like utfordrende er bilder som kommer på avveie.

– Ei ung jente sender et bilde til det hun tror er ei annen ung jente. Så viser det seg at mottakeren er noen helt andre, og misbruker bildet på internett. Slike tilfeller ser vi litt for ofte, sier Sørby.

Fjerne tabuer

Sørby mener det er viktig å fjerne tabuer rundt mobbing og bildemisburk på nettet. Han tror nemlig mange synes det er vanskelig å snakke om.

– Når et bilde først har havnet på nettet, er det vanskelig å fjerne. Men den ungdommen som får misbrukt bilder av seg må i hvert fall tørre å si fra hjemme.

Han sammenligner dette temaet med tabuer om familievold.

– Media har slått opp saker om at det blir stadig mer familievold. Spørsmålet er om det egentlig blir det, eller om flere nå tør å si fra. Det samme må vi forsøke å oppnå når det kommer til misbruk av bilder og andre opplevelser fra sosiale medier, sier Sørby.

Artikkeltags