Ikke du, men han andre har drukket så mye at han har mistet kontrollen

Nesten 4 av 10 nordmenn har altså opplevd å bli utsatt for noe ubehagelig som følge av at de har drukket for mye og mistet kontrollen.

Nesten 4 av 10 nordmenn har altså opplevd å bli utsatt for noe ubehagelig som følge av at de har drukket for mye og mistet kontrollen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Krangling, slåssing og seksuelle krenkelser. Det er noen av de vanligste negative effektene av nordmenns overdrevne bruk av alkohol.

DEL

Dette viser en landsdekkende undersøkelse YouGov har utført for RUStelefonen.

Av undersøkelsen framgår det at halvparten av den norske befolkningen har opplevd å drikke så mye at de har mistet kontrollen, og 4 av 10 har opplevd ubehageligheter som følge av dette.

– Å bli så full at du mister kontrollen over hva du gjør, kan få konsekvenser som er mye verre enn bare å si noe dumt. Denne undersøkelsen viser at overdrikking både er utbredt og årsaken til en rekke ubehagelige opplevelser. Fylla har skylda, rett og slett, sier Sturla K. Naas Johansen. Han er seksjonsleder ved RUStelefonen.

Nesten 4 av 10 nordmenn har altså opplevd å bli utsatt for noe ubehagelig som følge av at de har drukket for mye og mistet kontrollen. Den vanligste, og mest uskyldige, ubehageligheten er at man angrer på noe man har sagt.

Nest vanligst er det å komme i krangel med noen. 7 prosent har blitt utsatt for vold og 8 prosent har blitt utsatt for seksuelle krenkelser eller overgrep.

Undersøkelsen viser også at 3 prosent har utsatt noen andre for vold og 2 prosent har utsatt noen andre for seksuelle krenkelser eller overgrep som følge av at de har drukket for mye og mistet kontrollen.

– Alkohol er et utbredt og lovlig rusmiddel som er godt forankret i norsk kultur, men overdreven bruk forekommer ofte og kan medføre store skadevirkninger. Å bli utsatt for, eller utsette noen andre for, vold eller seksuelle krenkelser er langt mer enn en ubehagelighet, det er opplevelser som kan være ødeleggende både fysisk og psykisk, påpeker Johansen.

Listen over hva nordmenn har rotet seg borti i fylla bør sette en støkk i de fleste av oss. Det er også betydelige kjønns- og aldersvariasjoner når det gjelder hvilke ubehagelige situasjoner man har opplevd.

Det er dobbelt så mange gutter som blir utsatt for vold sammenlignet med jenter (10 prosent mot 5 prosent), mens det er nesten utelukkende jenter som blir utsatt for seksuelle krenkelser eller overgrep (13 prosent mot 2 prosent).

Å bli så full at du mister kontrollen over hva du gjør, kan få konsekvenser som er mye verre enn bare å si noe dumt.

Sturla K. Naas Johansen, seksjonsleder ved RUStelefonen

Andelen som har vært utsatt for seksuelle krenkelser eller overgrep er høyest blant de mellom 21-25 år (15 prosent) og synker deretter i takt med økende alder.

- Dette viser at overdreven alkoholbruk kan få store negative konsekvenser. At 13 prosent av alle kvinner har blitt utsatt for seksuelle krenkelser eller overgrep mens de har vært fulle er svært bekymringsfullt. Det er imidlertid viktig å understreke at man aldri kan skylde på offeret i slike sammenhenger, og at det er utøveren som har ansvaret for at slike situasjoner oppstår, sier Johansen.

Tallene illustrerer imidlertid at dette ofte skjer i sammenheng med overdrikking, der det gjerne er slik at både utøver og offer har drukket mye.

PS! RUStelefonen er landsdekkende informasjonstjeneste om rusmiddelproblematikk. RUStelefonen finansieres av Helsedirektoratet og driftes av Velferdsetaten i Oslo kommune. (ANB)

Artikkeltags