3 av 10 er bekymret for en de er glad i

30 prosent av de spurte oppgir at de er, eller har vært, bekymret for at et familiemedlem er i ferd med å utvikle et alkoholproblem.

30 prosent av de spurte oppgir at de er, eller har vært, bekymret for at et familiemedlem er i ferd med å utvikle et alkoholproblem. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Oppsiktsvekkende at så mange oppleves å være i faresonen når det gjelder alkohol.

DEL

30 prosent av de spurte oppgir at de er, eller har vært, bekymret for at et familiemedlem er i ferd med å utvikle et alkoholproblem.

Det kommer fram i en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

– Det er oppsiktsvekkende at så mange opplever at en de er glad i er i faresonen. Ikke minst ettersom det å drikke for mye er tabubelagt og ofte noe man prøver å skjule, også for sine nærmeste. Det sier Elise Nyborg Eriksen, fungerende generalsekretær i AV-OG-TIL.

Hele 37 prosent av kvinner oppgir å ha vært bekymret for et familiemedlem. Det tilsvarende tallet for menn er 22 prosent.

– Bak disse tallene skjuler det seg mange våkenetter og timer med grubling. Det kan føles veldig ensomt å være i en slik situasjon og ikke vite hva du skal gjøre for å stoppe den negative utviklingen, uttaler Eriksen.

Hun vil gi følgende råd til de som bekymrer seg over at et familiemedlem drikker for mye.

– Vis at du er bekymret. Ved å stille spørsmål ved drikkingen vil den det gjelder kanskje bli mer bevisst på problemet. Forklar hva du føler og hvordan drikkingen påvirker deg og andre i familien, sier Elise Nyborg Eriksen.

Bak disse tallene skjuler det seg mange våkenetter og timer med grubling.

Elise Nyborg Eriksen, fungerende generalsekretær i AV-OG-TIL

Hun roser familiemedlemmer som stiller opp for sine kjære, men er samtidig klar på at bekymringen ikke må ta overhånd.

– Det er en stor belastning dersom man bekymrer seg over lengre tid. Husk på deg selv oppe i det hele, og vit at det er hjelp å få både til den som sliter og til pårørende. Det kan være fint å snakke med fastlegen eller å ringe RUStelefonen. Disse kan hjelpe deg å finne et hjelpetilbud som passer, framholder Eriksen. (ANB)

Artikkeltags