Gå til sidens hovedinnhold

Sør-øst politidistrikt: 877 personer bøtelagt for mobilbruk bak rattet 

7.953 personer ble bøtelagt for mobilbruk i løpet av første halvår – 877 av de bøtelagte var i Sør-Øst politidistrikt.

Sammenlignet med samme tid i fjor, er det en reduksjon på 22 prosent.

Ung i Trafikken, Norges eneste trafikksikkerhetsorganisasjon for ungdom, frykter store mørketall.

Vi skal glede oss over reduksjonen, men likevel frykter vi mørketallene er store. 877 personer ble bøtelagt for mobilbruk i distriktet – noe som er 877 personer for mange. Det er ingen tvil om at oppmerksomheten vår svekkes ved å bruke mobilen, sier kommunikasjons- og samfunnskontakt i Ung i Trafikken, Henrik Pettersen Sunde.

Økte bøter

Fra og med 2021 økte bøtesatsene for bruk av mobil i trafikken. Nå får du 5000 kroner i bot og hele tre prikker på førerkortet dersom du blir tatt på fersken. For førere som er på prøvetid blir straffen hele seks prikker. I fjor var boten på 1700 kroner og to prikker.

– 5000 kroner er et merkbart beløp for de fleste og er du fersk sjåfør kan det svi ekstra med seks prikker. Du mister faktisk lappen ved åtte prikker. Så det gjelder å ha fokus på veien, kommenterer Sunde.

Økning blant de yngste

På landsbasis ble 934 personer i aldersgruppen 18 – 24 år bøtelagt, det tilsvarer en liten økning på fire prosent sammenlignet med første halvår i 2020.

Selv om økningen er minimal, uroer det Ung i Trafikken at holdningene til de yngste ikke er bedre.

– Å bruke mobil bak rattet er farlig, enkelt og greit. Mange unge tenker kanskje at «en trafikkulykke skjer ikke meg» - slike holdninger er ikke tilstrekkelig. Hele tre av ti dødsulykker i trafikken kan faktisk kobles til mobilbruk, forteller Sunde og legger til:

– Mitt og ditt liv er mye mer verdt enn et sekunds uoppmerksomhet fra en sjåfør som ser på mobiltelefonen under kjøring. Uavhengig av hvem som er verst håper vi bilistene legger mobilen i lomma mens de er på veien. Vi har ingen å miste, avslutter han.

Kommentarer til denne saken