Gå til sidens hovedinnhold

Solberg: Slik skal Norge gjenåpnes

Artikkelen er over 1 år gammel

Samfunnet skal åpne igjen før sommeren, og regjeringen legger opp til nye lettelser hver 14. dag, sier statsminister Erna Solberg (H).

Etter at Norge ble stengt ned 12. mars som følge av koronapandemien, kunne regjeringen torsdag legge fram sin plan for å gjenåpne samfunnet og reversere mange av de strenge tiltakene.

– Målet vårt er at vi ved datoen 15. juni vil åpne det meste som har vært stengt, sa Solberg på en pressekonferanse torsdag.

Norge er nå over i en ny strategi mot pandemien, ifølge statsministeren.

– Fram til nå har strategien vært så slå ned viruset. Nå er vi over i en kontrollstrategi, sa Solberg.

Kontroll innebærer at helsetjenesten kan håndtere antall syke pasienter, både dem som er syke som følge av koronasmitte, og dem med andre sykdommer.

– Får vi lokal oppblomstring av smittespredningen, må vi være forberedt på å slå denne ned igjen for å beholde kontrollen, heter det i regjeringens strategi for gjenåpning.

Klart for 17. mai-frokost

Blant endringene forkortes karantenetiden nå fra 14 til 10 døgn. Det blir i tillegg gjort unntak i seks måneder for personer som allerede har vært bekreftet smittet med koronaviruset.

Fra 1. juni kan fornøyelsesparker og serveringssteder uten matservering åpne. Dessuten tillates det at 20 personer samles i private arrangementer, så lenge man holder 1 meters avstand. Dette gjelder også for organisert idrett.

– Det betyr at vi nå kan starte planleggingen av 17. mai-frokost med flere enn dem du bor med, sa barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på pressekonferansen.

17. mai-feiringen må i år gå uten barnetog, men korps og kor får opptre. Flaggheising og kransenedleggelser kan gjennomføres, men med mindre antall tilskuere.

På fellesarrangementer er det tillatt med opp til 50 deltakere, det samme som på offentlige arrangementer ellers. Fra 15. juni tillates det 200 personer på slike arrangementer.

Kan bli skole annenhver dag

Fra mandag kan skolene åpnes igjen. På grunn av smittevernreglene kan det bli vanskelig å ha alle elevene på skolen samtidig, og det kan dermed bli aktuelt med halve dager eller skole annenhver dag, ifølge kunnskapsminister Guri Melby (V).

På høyere utdanning får studenter som må ha fysisk tilgang til lærestedet, komme tilbake til skolene. Andre studenter må foreløpig vente, blant annet for å unngå ekstra press på kollektivtransporten.

Dessuten kan flere nå droppe hjemmekontor og vende tilbake til kontorlokalene. Forutsetningen er at man kan holde minst 1 meters avstand til kolleger under hele arbeidstiden. De som er avhengige av kollektivtransport til jobben, bør fortsatt ha hjemmekontor. Dette gjelder særlig i Oslo-området og i andre byer med press i kollektivtrafikken.

Lettet

Solberg uttrykte lettelse over at det nå er mulig å reversere noen av smitteverntiltakene.

– Nå snakker vi om hvilken rekkefølge vi kan åpne opp samfunnet, ikke hva vi må stenge ytterligere ned. Det viser at strategien har funket, sa hun.

Regjeringen prioriterer nå barn og unge, deretter arbeidslivet, og så andre aktiviteter. Statsministeren har forståelse for at folk nå er utålmodige.

– Det kan også være vanskelig å forstå hvorfor det ene er greit mens noe annet ikke er det, sa hun.

Hensikten er å sørge for at smittespredningen ikke kommer ut av kontroll.

– Da må vi stramme inn igjen og gå i feil retning fra det vi ønsker, sa hun.

Kommentarer til denne saken