Gå til sidens hovedinnhold

Solberg: Skoler og barnehager blir stengt til over påske

Artikkelen er over 1 år gammel

Dagens koronatiltak blir forlenget til 13. april, kunngjorde statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag.

Det betyr at skolene og barnehagene blir stengt til over påske. Dette gjelder også de andre tiltakene som ble innført 12. mars.

– Tiltakene ser ut til å bremse smitten, men vi trenger mer tid for å se hvilken effekt de har. Regjeringen har fastsatt en strategi for å begrense smittespredningen som innebærer at hver enkelt som er smittet maksimalt skal smitte én annen person. Da vil helsevesenet ha kapasitet til å hjelpe alle som trenger det, sier statsminister Erna Solberg.

Strengere avstandskrav

Regjeringen ber folk holde minst to meters avstand innendørs og ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe utendørs.

I det offentlige rom bør man holde minst én meters avstand til andre, sa helseminister Bent Høie (H) da han presenterte de nye tiltakene tirsdag ettermiddag.

Når man er utendørs, bør man heller ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe. Dette gjelder ikke folk som er i familie eller bor sammen.

Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre. Heller ikke dette gjelder de som er i familie eller bor sammen.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Håper positiv trend skaper støtte

Veksten i antall koronasmittede har stabilisert seg. Statsminister Erna Solberg håper dette betyr at folk støtter opp om regjeringens koronatiltak.

Under tirsdagens pressekonferanse kunngjorde regjeringen at koronatiltak som stenging av skoler, krav om karantene, og sosial avstand skal forlenges fram til 13. april. I tillegg blir kravene om sosial avstand strammet inn, slik at det ikke lenger er lov å samles mer enn fem personer utendørs.

Samtidig har antallet koronasmittede nå stabilisert seg, på omkring 200 nye bekreftede tilfeller per dag. Statsminister Erna Solberg håper det fører til støtte for regjeringens tiltak.

– Jeg hadde jo håpet at det ville gi dem glede og støtte over at tiltakene virker, og at vi derfor må fortsette. Det skal ikke mye til før sykdommen bruser opp igjen.

Hun minner om at en ny topp vil føre til at de samme problemene oppstår på nytt.

– Det er en utfordring vi må huske: oppmykning må ikke skje sånn at vi får en ny topp med en gang og alt arbeidet vårt er bortkastet.

Les også

Unni Helene (77) syr munnbind for bruk i hjemmetjenesten

Jobber med nasjonal veileder

Regjeringen jobber med en nasjonal veileder slik at kommunene skal kunne ta forholdsmessige smitteverngrep.

Det kunngjorde justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) på tirsdagens pressekonferanse. Helse- og justismyndigheter skal jobbe sammen for å gi veiledning om hva som er anbefalt og lovlig fra et smittevernfaglig ståsted.

124 norske kommuner har innført egne reiserestriksjoner i forbindelse med koronaepidemien. Det har skapt problemer for lokalt næringsliv og for flyt av arbeidskraft over kommunegrensene.

– Når vi nå ser at det oppstår problemer for helsepersonell, varetransport, foreldres samarbeid med barn, og så videre, må vi løse det, sier Mæland.

Hun understreker at lokale tiltak må være forholdsmessige og sier det har vært utslag av at dette ikke er tilfelle.

Les også

Politiet med klar pekefinger til røyksugne nordmenn

Kommentarer til denne saken