Gå til sidens hovedinnhold

Snart leser flere Bygdeposten på mobil enn på papir

I løpet av dette året vil flere lese Bygdeposten på mobil enn på papir. De ferske lesertallene som kom tirsdag viser at 10.200 personer leser avisen digitalt.

– Heldigvis oppveier økningen i den digitale lesingen for fallet i papirlesing og vel så det, sier ansvarlig redaktør i Bygdeposten, Knut Bråthen.

Ferske tall fra Mediebedriftenes Landsforening viser at Bygdepostens abonnenter i stadig større grad leser avisen på mobiltelefon. Det er i ferd med å bli den desidert største plattformen for lesing. Deretter kommer papir, en liten andel leser avisen på PC eller nettbrett og noen hundre sverger til e-avisen, som er en digital kopi av papiravisen.

– Det har forsterket seg under koronapandemien da behovet for å holde seg hyppig oppdatert har blitt kraftig forsterket, sier Knut Bråthen.

Les også

Ny opplagsrekord: Bygdeposten har aldri i sine 66 år hatt høyere opplag

Mobiltelefon

Den totale lesingen av avisen digitalt viser at 10.200 lesere gjør det. Av dette er det 8300 som leser avisens mobilutgave. Det samme tallet for papir er 10.700 lesere.

– Det er jo ganske fantastisk at vi kan ha med oss avisen, lommeboka og vårt nye «leksikon» Google på en «dings» vi har i lomma. I tillegg kan vi følge vennene våre – her i ordets mest utvannede mening i mange tilfeller – på sosiale medier. Mobilen er både klokke og kalender for oss og aviser og en haug med andre medier.

Bevisst strategi

– Koronapandemien har forsterket en trend vi har sett over tid, nemlig at stadig flere leser nyheter digitalt, sier Knut Bråthen. Leserne vil ha vite at noe har skjedd når det faktisk skjer og ikke vente til neste utgave av papiravisen.

– Det er litt det samme som at stadig færre ser Dagsrevyen presis klokken 19. De ser den på nettet når de selv har tid. Nå er ikke dette er forsøk på å snakke ned papiravisen. Jeg er glad i papir selv jeg, men hvis vi ikke hadde satset så mye på det digitale ville vi blitt utkonkurrert av andre medier ganske raskt, sier Bråthen.

En revolusjon

Han er opptatt av at vi faktisk opplever en pågående revolusjon i sanntid. Vi lever i en tid med de største teknologiske nyvinningene i menneskets historie og vi er bare i starten på noe som kommer til å endre livene våre for alltid. Det ser vi blant annet gjennom endret forbruksmønster som for eksempel lesing av nyheter.

– Det er spennende hvis vi velger å se det på den måten og ikke tenker at alt nytt er skummelt eller farlig. Vi ordner stadig mer via mobiltelefonen, vi bruker stadig mindre kontanter i butikken og de fleste trenger aldri oppsøke banken fordi vi fikser ting selv. Norge er et av verdens mest digitaliserte samfunn. Det er en av årsakene til at vi tross alt har klart oss så bra under pandemien, sier Bråthen.

Les også

Martin (26) er Norges beste IT-sikkerhetsekspert. Vant NM med klar margin

24/7-365

Det er krevende å gi leserne mange nok relevante saker daglig – sju dager i uka, 365 dager i året. For nyhetene har en lei tendens til å skje utenom ordinær åpningstid. Samtidig forventer leseren at det ligger en fersk nyhetssak og venter når de logger seg på om morgenen uansett om det hverdag eller helg.

– Det unike er at vi stort sett klarer få med oss det viktigste. Vi strekker oss langt for å få til det. Gjennom Amedia-familien har vi også tilgang på de beste sakene fra våre søsteraviser. Det skaper mangfold, avslutter Bråthen.

Digital andel lesere

Bygdeposten: 10.200.
Drammens Tidende: 65.500.
Eikerbladet: 2600.
Laagendalsposten: 18.200.
Ringerikes Blad: 21.205.

Kommentarer til denne saken