Gå til sidens hovedinnhold

– Slutt med korona-sutringen!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg begynner å bli så lei av all denne sytinga til folk, og da spesielt innenfor den alvorlige og mørke covid-19 bobla vi nå er inne i. Lite ante vi hva vi egentlig hadde i vente da Norge kjørte sin første lockdown tidlig i våres. Lite ante vi hvordan det ville utvikle seg, hva slags prognoser vi hadde for å i det hele tatt overleve, både økonomisk og helsemessig. I fullt hysteri gikk vi helt amok i matbutikkene, og allerede da lyste og stinket det skitten egoisme blant mange av oss. «Bare jeg klarer å sikre meg, så går det fint, alle andre får klare seg selv.»

Vår redsel, vår usikkerhet, slo nok gjennom denne helt uvirkelige og historiske hamstre-dagen i mars 2020. Og selvfølgelig har jeg full forståelse for at redsel og frykt ofte skaper uvanlige handlinger i ren desperasjon. Men det får da være måte på! Nå står vi midt opp i en ny delvis lockdown, både på det nasjonale plan men også på det kommunale. Ting er stengt ned, aktivitetstilbud er fryst eller tatt bort, og i tillegg skal noen overvåke og innskrenke våre sosiale kretser. Folk er syke, folk er slitne, folk er lei, folk er i karantene, folk er i isolasjon.

Men hvor enn vi står, vandrer, ligger, beveger oss, så puster vi. Vi lever! vi ER! Og så lenge det er mennesker på denne jord, så er vi nødt til å forholde oss til hverandre, på en eller annen måte. Uansett om du er på jobb, skole, eller i matbutikken. Og viruset smitter jo som sagt gjennom blant annet dråpe- og kontaktsmitte, det har vi fått prentet inn i mange måneder nå. Så dette bør jo være en vesentlig folkeopplysning de fleste av oss har fått med seg! Og derav må vi forebygge, være føre var, planlegge, omorganisere, stokke om. Snu oss i ulike vinkler og retninger vi før kanskje ikke har vært vant til å gjøre, nettopp for å kunne finne en måte å leve med dette viruset på! Så ja, da må vi bare tåle at en god del innhold i livene våre vil fortsette å være ganske så skakkjørte og unormale!

Jeg er så lei av sutring, grining og uling! «Uhu jeg får ikke dratt til Syden eller hytta mi» «Væææ jeg får ikke dratt på teater eller kino!» Jeg blir flau. Rett og slett irritert, når jeg for eksempel leser om folk som med vilje skriver på sosiale medier at de ikke gidder å bruke munnbind når de må, ta håndvasken seriøst, eller bare blåser i regelen på besøk av fem personer om gangen fordi de IKKE GIDDER! Giddalaushet!

Eller når folk sutrer og klager over at de ikke får gjennomført den vanlige styrkeøkta si inne på et senter, og nesten griner når også nabokommunen blir stengt, fordi de hadde tenkt å pakke bagen sin og rømme over grensa for å trene der! Ta deg heller en tur ut i motbakke da, lemp på noen tømmerstokker eller høgg ved! Ja, jeg forstår at ting er kjedelig, ja jeg forstår at ting føles urettferdig. Men livet er jo nettopp urettferdig! Og det vil det alltid være! Jeg syns jo heller ikke dette er noe å ta fram champagnen og skåle for. Det første man våkner til om morgenen er enten korona-nyheter, hvor mange smittede det er, og kanskje midt oppi der så har det gått av ei bombe et sted i verden! Man blir overfalt med siste nytt på både Teams, Skooler, tv, radio, aviser, og sms på mobilen! Og 95 prosent av det er faktisk dårlig nytt!

Jeg kjenner at også jeg blir påvirket, og hvem gjør da ikke det? Men altså, helt seriøst, vær glad du eventuelt er frisk, holder deg frisk, og at du ikke må oppleve at noen av dine kjære dør! Vær glad for at du kan tenke, gå, smake, lukte, og Leve. For når alt kommer til alt, så handler det faktisk om å leve, og å overleve. Du klarer deg nok uten kino, teater, festing, dating, treningssentre en liten stund. Og når sant skal sies så er det en billig pris å måtte betale for å eventuelt beholde livet ditt. Hold motet opp, og gjenta «slagordet» vi lagde i våres: «Det blir bra til slutt».

Kommentarer til denne saken