Har du kikket på skattelistene med kolonner for skatt, inntekt og formue? Da er du ikke alene. Interessen er stor, men vi må passe oss vel for å rangere verdien til mennesker etter listeplasseringene. I et sosialdemokrati skal vi pr. definisjon være like mye verdt alle sammen. Vi skal bidra etter evne og få etter behov. I teorien er vi like, men bare i teorien. Penger gir makt og innflytelse. Det er påfallende at nesten hver gang en 75-åring mann med rullator dukker opp med en ung, sprek kjæreste på 30 så er han rik. Til og med kjærligheten kommer lettere til den med stor formue ser det ut til....

Penger er inngangen til mange muligheter de som ikke har penger er avskåret fra, som for eksempel å bli invitert på Petter Stordalens grandiose innflyttingsfester. Det er fortsatt bedre å være rik og frisk, enn syk og fattig. Sånn har det vel alltid vært. Trøsten erat de færreste av oss havner på topplistene. Vi blir en del av den store sekkeposten, men det skal vi ikke skamme oss over. Det er tusenvis av grunner til at folk ikke tjener millioner, bygger seg opp formue og skatter mye. Der – midt i sekken – kan vi prise oss lykkelige for at vi ikke er helt i bunnen og med skadefro tenke at det blåser på toppene. Midt i sekken med Ola og Kari er trygt og behagelig. Det rekker til husleia, strømregningen, en sixpack til helgen og chartertur i februar.

Hva er verdien av penger? Det kommer nok an på hvem du spør. Mange av de som vi spør vil ikke snakke om penger. De oppfatter det som en privatsak. Det hevdes at det er to ting vi nordmenn synes det er vanskelig å snakke om. Det ene er hva vi tjener og det andre er sex. Selv mennesker som er trygt plassert i et offentlig lønnstrinn – informasjon som ligger ute til allmenn beskuelse – synes det er vanskelig å fortelle at de tjener 569.000 kroner før skatt.

Gjør penger deg lykkelig? Svaret er nok ja hvis du sammenligner med de som null kroner på kontoen og det er en uke til neste utbetaling. Myter om at penger ikke har gjort noen lykkelige er feil. Det kan komme av at penger setter dem i stand til å gjøre ting som gir dem lykke. Noen blir lykkelige av å spare penger også. At det øker litt for hver måned. Min definisjon er at hvis jeg og fruen tjener såpass greit at vi slipper økonomiske bekymringer så er det mer enn bra nok.

Definisjonen av penger er: «Penger er innenfor samfunnsøkonomi alt som oppfyller tre krav – at det fungerer som byttemiddel, regneenhet og verdioppbevaringsmiddel». For noen er penger nærmest en altoppslukende lidenskap. Gleden av å se at saldoen stadig øker. For andre handler det om å framstå som rik – en «formue» bygd på kredittkort og refinansiering. Mange av de som virkelig tjener mye penger hevder hardnakket at de ikke er drevet av penger, men av lysten til å skape noe. Det hevdes at det faktisk er bedre å ha levd som smalhans hele livet, enn en gang å ha hatt mye penger for så å sette alt over styr. Du kan kose deg med minner, men de betaler ikke juleribba.

I dag er penger stort sett kun digitale tall. Nettbank, betalingsautomater, Vipps og andre digitale betalingsformer har overtatt for kontanter. Det er få velfylte lommebøker å se. Ingen som kan blekke opp en bunke med tusenlapper og vise for hele verden hvilken storkar man har å gjøre med.

Penger stappes ikke lenger ned i madrasser. Før sa folk at de hadde noe på «kistebønn». Det fins sikkert noen tusenlapper gjemt her og der, men det har blitt veldig god kontroll på pengene våre. De tikker inn på en konto og der står de til de blir brukt igjen. Alt kan spores. Det må være samsvar mellom det du tjener og det du bruker.

Mens flyttelassene nærmest står i kø for bli skipet til Sveits – der milliardærene nå flykter, blir vi andre igjen. De som flytter har blitt kalt skatteflyktninger. Kanskje en vel så bra beskrivelse er skattefurting? De har tjent pengene i Norge. Fødelandets system har gjort dem rike, selv om de har tjent pengene sine selv. Men mye vil åpenbart ha mer – mye mer. Mens de sitter der nede gang de forsøke å gjøre litt nytte for seg. Jeg anbefaler dem å lære seg retoromansk - et språk som snakkes i den sveisiske kantonen Graubünden.

I år har svært mange opplevd å havne under den økonomiske «sperregrensen» noe også de to regjeringspartiene er på god vei mot hvis vi bytter ut økonomi med stemmer. Inntektsnivået fra i fjor holder ikke lenger. Det går rett og slett ikke rundt. Andre har gjort kraftige byks både hva lønn og formue angår. Gapet blir stadig større ser det ut til.

Kanskje den største rikdommen i livet når alt kommer til alt er å kunne legge seg om kvelden og si: natta skatten. Glad i deg!