Gå til sidens hovedinnhold

Skal få fart på gammel tradisjon – gir ti hager i gave

Artikkelen er over 1 år gammel

Økologisk Norge vil bygge skolehager på ti skoler i Buskerud, Akershus, Østfold og Oslo – helt gratis. Nå er de på skolejakt. Kanskje dette er noe for din barneskole?

(Eikerbladet)

– Vi gleder oss veldig til å jobbe med en så viktig sak som skolehager, og bidra til at flere barn blir kjent med matproduksjon og får litt jord under neglene, sier prosjektleder Markus Brun Hustad fra Økologisk Norge til Eikerbladet.

Den ideelle medlemsorganisasjonen han representerer arbeider for å fremme økologisk mat og landbruk, og at mat skal produseres med hensyn til miljø, mennesker og dyr.

Nå kommer de med en storstilt satsing gjennom prosjektet «Dyrk framtida – flere skolehager i Norge».

– Skolehager er framtida

– Vi vil finne ti skoler som skal få en skolehage i gave, og vi ønsker å snakke med skoler som er enige med oss i at skolehager er framtida og kan være en viktig arena for læring i skolen i dag, sier Brun Hustad.

De aktuelle skolene må være interessert i en langvarig satsing på skolehager for sine elever, men de må ikke finne ut av alt dette selv.

Ifølge en pressemelding stiller nemlig Økologisk Norge med både selve skolehagen og kurs for lærere og elever. Skolene forventes å stille med tid og ressurser for å få hagen til å fungere over tid.

LES OGSÅ: Lokal leverandør sikrer frisk luft til jul – sparer over 200.000 i året

Tradisjon

Det var en gang at skolehagen hadde en sentral plass i det norske skoleverket. Faktisk strekker historien seg tilbake til begynnelsen av 1900-tallet. Mye grunnet økonomiske nedgangstider på 80-tallet, har det vært en drastisk nedgang de siste 30 årene. I dag er kun et fåtall i drift.

Ifølge Økologisk Norge har interessen for den gamle tradisjonen begynt å blusse opp igjen, og vil med dette prosjektet tørke støv av skolehagen.

– Vi skulle gjerne sett at alle skoler ble bygd med planlagt skolehage, men inntil det skjer gleder vi oss til å bidra til at mange flere barn får tilgang til natur- og matkunnskap direkte fra dyrking i sitt skolemiljø, sier prosjektlederen.

Skolehagene blir bygget med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

LES OGSÅ: Nabofirmaet betalte 6,5 mill. for prestegården: – Kjøpet ble gjort for å ha kontroll på området

Dyrk framtida

Brun Hustad forteller at skolehage er en god arena for barn å sette teoretisk kunnskap ut i praksis. Dessuten kan lærere skreddersy opplegg for å oppfylle mange læringsmål tverrfaglig.

– Barn og voksne er fjernere fra mat og natur enn noen gang. I skolehagen kan de oppleve den første forståelsen av sammenhenger mellom bærekraft, biologisk mangfold, matproduksjon og miljø. Ikke minst fra tidlig alder knytte barn tettere til matens opprinnelse, sier prosjektlederen.

Til slutt oppfordrer Brun Hustad skoler som er interesserte i å etablere skolehage til å kontakte ham.

LES OGSÅ: Grunneiere raser mot Statens vegvesen: – De raner til seg matjorda vår

Kommentarer til denne saken