– Regjeringen har besluttet at vi fra nå av ikke lenger fraråder personer som er beskyttet å dra på unødvendige reiser i Norge, sier Erna Solberg.

Samtidig trenger man ikke telle med vaksinerte i anbefalingen for hvor mange man kan være på besøk.

Reising

Når Norge og andre land i EU har verifiserbart koronasertifikat på plass, vil regjeringen vurdere å åpne for bruk av sertifikatet på reise til og fra EU.

Den første verifiserbare versjonen av koronasertifikatet skal etter planen være ferdig tidlig i juni, og det vil være egnet for å bruke her i landet, opplyser regjeringen.

Den siste versjonen, som etter planen kommer i slutten av juni, skal være i tråd med alle EU-krav. Den versjonen skal også kunne brukes for å kunne komme over grensene eller unngå for eksempel karantene ved innreise.

– Om vi har verifiserbart koronasertifikat på plass før EU, og også andre land har tilsvarende sertifikater vi stoler på, vil vi vurdere å åpne for slik bruk av koronasertifikat for reise til og fra EU før den felles europeiske ordningen er på plass, sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse onsdag.

Test ved arrangementer

Regjeringen ønsker å få på plass en ordning med testing ved inngangen til utendørsarrangementer.

Regjeringen mener at både koronasertifikat og tester ved inngangen kan være aktuelt å bruke for større arrangementer utendørs i sommer.

– Det er viktig å understreke at dette er en foreløpig plan. For det første kan det oppstå problemer i arbeidet med å lage sertifikatet. For det andre er det mange spørsmål som må besvares før vi tar sertifikatet i bruk. For det tredje må vi bruke erfaringene fra de første trinnene før vi går til de neste. Det er altså mye som er usikkert, sier statsminister Erna Solberg (H).

Kulturminister Abid Raja (V) sier at regjeringen planlegger for en gradvis økning av antall personer som kan delta på utendørs arrangementer.

– Vi vil åpne mest for arrangementer der de bruker testing ved innganger og der de bruker koronasertifikat, sier han.

Regjeringen har skissert en plan der de gradvis åpner for flere deltakere.

I trinn fire av gjenåpningen kan det åpnes for inntil 10.000 deltakere på utendørsarrangementer med fast tilviste plasser der det brukes test eller koronasertifikat.

Grønt lys for fotball

Søndag sparkes årets eliteseriesesong i fotball i gang. Siste rest av usikkerhet er fjernet etter at regjeringen ga sitt endelige klarsignal.

Den siste tiden har 9. mai vært terminfestet som oppstartsdato, men det har ligget et forbehold om at den nasjonale smittesituasjonen gjør det forsvarlig.

Onsdag ga regjeringen grønt lys for at seriefotballen på toppnivå kan rulle.

Dermed blir den nordnorske duellen mellom regjerende seriemester Bodø/Glimt og Tromsø én av fire kamper som markerer oppstarten kommende søndag klokken 18.

To timer senere møtes Vålerenga og Rosenborg i Oslo til sin første kamp.

Topphåndball

Det var ikke bare fotballen som fikk gode nyheter fra regjeringen onsdag. Også klubbhåndball på toppnivå kan gå i gang etter et langt avbrekk.

Alt seriespill i toppidretten har ligget brakk siden 18. januar på grunn av koronapandemien. Onsdag fikk fotballen som ventet klarsignal til å rulle i gang sesongen i de to øverste divisjonene på herre- og kvinnesiden.

Samtidig fikk håndballen tommel opp til å avslutte 2020/21-sesongen med cupfinalen mellom Sola og Vipers Kristiansand 15. mai. I tillegg blir det mulig å få gjennomført en seriefinale mellom Vipers og Storhamar.

Sistnevnte har med én kamp mer spilt to poengs forsprang på rivalen.