Det har alltid «ligget i kortene» at barnebarnet Simen skulle ta over Nedre Berg gård på Øst-Modum. Nylig fylt han 19 år. Han håper at det skjer snart.

På Nedre Berg gård bor de tre generasjoner. Slik har det alltid vært. Simens pappa, Petter, var ute i skogen da vi kom. Men bestefar, Johan, var hjemme. Mye har nok forandret seg siden han vokste opp.

– Gjør det sikkert mer moderne

– Da var vi også tre generasjoner som bodde på gården her, sier Johan.

Han er ikke helt sikker på hvor gammel gården er, men opplyser at det opprinnelig var én Berg gård som ble delt i tre. Etter at hans slekt tok over, har det vært flere generasjoner med Johan og Petter-ere som har drevet gården.

– Min far het Petter. Vi kalte ham for «Gamle-Petter», smiler Johan.

Simens far heter Petter, og han skulle hett Johan. Men han kommenterer kjapt at «det var et navn som mamma ikke likte».

Vi spør farfar om hva han tenker om at barnebarnet tar over. Det er sikkert flere meninger om hvordan en gård skal drives når det bor tre generasjoner der.

– Simen gjør det nok mer moderne. At det er litt forskjellige meninger, det må man finne seg i når ungdommen tar over, svarer Johan.

– Blir neppe arbeidsledig

Til daglig jobber Simen som maskinfører for Stensby Entreprenør, som i disse dager setter opp nybygg på Vikersund Kurbad. Han kjører gravemaskin, hjullaster og traktor. Etter ett år på TIP på Buskerud videregående, ble det ett år på anleggsteknikk ved Kongsberg videregående/ Saggrenda. Han er nå ferdig med første året av lærlingtida. Han er sikker på at fagbrevet som maskinfører skal komme godt med når han snart overtar slektsgården.

Egentlig har Simen ei uke sommerferie akkurat nå. Men han er likevel grytidlig oppe. For på en gård er det mange gjøremål.

– Jeg var oppe 06.30 i morges. Dekket på traktoren var punktert. Jeg fikk skrudd det av og levert det til reparasjon. Og nå skal jeg slå gress. Vi begynner med andreslåtten nå. Det passer bra at det er spådd ei uke med godvær, sier Simen.

Som ny driver av Nedre Berg gård blir han neppe arbeidsledig i årene som kommer.

Yngst og alltid visst han skulle overta

Simen er yngst i en søskenflokk på tre. Han sier at søstrene Hanna og Maren aldri har vært interessert i å ta over. De har begge flyttet ut. 19-åringen har alltid tenkt fra han var liten at det var han som en dag skulle drive gården. Han var tidlig med på gårdsarbeidet.

– Når dyr var syke, var det jeg som tok vare på dem, forteller han.

På Nedre Berg gård er storfeproduksjon en del av inntektsgrunnlaget. Det har Simen tenkt å satse på videre. Han opplyser at han, med stort og smått, har rundt 70 dyr nå. Dyrene, av rasen hereford, gikk på beite på Øst-Åsen og på Brekke gård da vi kom.

– Vi krysser med angus. Til våren krysser vi med simmental, som gir dyr som melker bedre. Det gir enda bedre kalver, forklarer Simen.

Bygger nytt storfjøs

Om ikke lenge starter byggingen av et 800 kvadratmeter stort ammekufjøs på Nedre Berg. Simen sier at de gjør grunnarbeidet selv. Christoffer Bergs firma EBA Service står for byggingen.

– Og vi driver med smågrisproduksjon. Har nå mellom 300 og 350 griser. Dette er livdyr som selges til folk som fôrer de opp, forklarer han. 19-åringen er usikker på om han vil fortsette med gris.

– Blir snart mer sjef

Simen gleder seg over at det ser ut til å bli bra kornavling i år. Men resultatet avhenger av vær og temperatur utover høsten.

– Vi har 500 mål med korn; bygg, hvete og havre. Og 200 mål til gras-produksjon, opplyser han. Til gården er det også mange mål med skog. Mye som må ryddes, sier han.

På spørsmål om hva 19-åringen liker best, å være maskinfører eller drive gård, vet han svaret må bli.

– Det er å være bonde på heltid, men det kan være greit å kunne ha noe ved siden av. Jeg vet ikke helt når jeg overtar gården. Håper at det blir snart, for da blir jeg mer sjef her, sier Simen Asbjørnhus Berg.