(Drammens Tidende)

BUSKERUD: Trykk på de forskjellige bilene for å få opp detaljer fra ditt område.

Korona eller ikke. Det går ofte styggfort på veiene våre. Bare så langt i år har Utrykningspolitiet (UP) alene beslaglagt 88 førerkort på våre veier.

Tall Drammens Tidende har hentet ut fra UP gjelder kommunene Drammen, Lier, Øvre Eiker, Modum, Krødsherad og Sigdal.

– Det er skremmende det vi ser til tider. Det kommer til å ryke flere førerkort før året er over, sier Harald Husum, gruppeleder i UP Buskerud.

Tatt i 210

– Den høyeste målingen vi har så langt i år fra disse kommunene var en som 7. august ble målt til 175 kilometer i timen inne i Fosskolltunnelen på E18 i Lier, forteller Hurum.

Samtidig trykkes det også på gassen lenger sør på E18:

– Vi har en måling fra E18 og Sande nord fra 27.mai. Der ble hastigheten målt til 174 kilometer i timen, samtidig som sjåføren ble målt til over en i promille. Det ser jo ikke bra ut, forteller Husum, og fortsetter:

– Videobilen vår som i mars målte en Audi RS6 til 210 kilometer i timen på Hanekleiva og E18. Dette var en gjennomsnittsmåling, så med de sikkerhetsmarginene som brukes der har det i realiteten vært snakk om høyere hastigheter, forteller Husum.

– Dette var en ung mann som ikke hadde førerkort. Samtidig ga spyttprøvene utslag på cannabis. Rettssaken skal opp i oktober.

Likevel er det på E134 i Øvre Eiker og Drammen som har de fleste førerkortene ryker i de nevnte kommunene. Så langt i år har 34 sjåfører blitt fotgjengere på E134. I fjor var tallet 22.

– Det er mange som trykker for hardt på pedalen her. Den høyeste hastigheten i år var en sjåfør som ble tatt i 161 kilometer i timen, i 80-sonen i retning mot Langebru. Slike hastigheter er farlige og gir også ubetinget fengsel, forteller Husum.

Plukker ut verstingene i skjulte kontroller

På denne strekningen har UP også flere skjulte laserkontroller. Kontroller som den vanlige bilisten ikke oppdager.

– Kontrollen er ikke mulig å se fra bilen. Vi skyter med laseren fra steder som ikke er synlige, og vi kan ta kjøretøyene både forfra og bakfra. Så har vi patruljebilene stående på sideveier for å plukke opp sjåførene det gjelder. På slike skjulte kontrollposter jobber vi rett og slett med å plukke ut verstingene, sier Husum.

Mye kan tyde på at flere har fått med seg at det er mye kontroller på E134, og som da heller tar veien som går nær sagt parallelt, nemlig FV 2732 som går fra Mjøndalen til Langebru forbi Hokksund flyplass. Her mistet 16 førerkortet i fjor, mens åtte så langt har blitt fratatt lappen så langt i år.

Til sammenligning har det på E18 i Lier og Drammen gått fire førerkort i år og fire førerkort i fjor.

Mange må punge ut

Men om det er mange som mister sine førerkort, så har UP naturlig nok utskrevet langt flere forenklede forelegg. Det er nær selvsagt mange på E134, men en annen strekning som peker seg ut er FV 2716.

På strekningen fra Konnerud til Skoger og Gamle Sørlandske er det mange som har vært for harde på pedalen og som har måtte åpne lommeboka. I hele fjor ble det «bare» skrevet ut 22 forenklede forelegg på denne strekningen. Men så langt i år har UP skrevet ut hele 207 forenklede forelegg på den samme strekningen.

– Vi forholder oss jo i hovedsak til høyhastighetsveiene, det vil si med grense fra 70 kilometer i timen og oppover. Men vi får daglig henvendelser fra folk som ønsker at vi gjennomfører kontroller fordi det kjøres for fort. Og mange klager er velbegrunnet. Så derfor vil dette flytte seg litt rundt, sier Hurum.

Totalt har det så langt i år blitt skrevet ut 1.468 forenklede forelegg av UP i de nevnte kommunene. I hele fjor ble det skrevet ut 1.547.

Unge menn

– Er det mulig å si noe om hvem som kjører for fort?

– Tradisjonelt, og mitt inntrykk også, er at det gjerne er unge menn. Det kan virke som om konsekvenstenkningen ikke er helt på plass ennå. Vi vet jo at det er farten som dreper. De aller fleste ulykker med alvorlige skader eller dødelig utfall har jo skjedd i høye hastigheter, avslutter Husum.

(Leser du kartet på mobil, snu mobilen vannrett)
I tabellen under ser du tallene fra 2020 i blått. Om du ruller til venstre ser du tallene så langt i år.