800 moinger mistet fastlegen sin da Pål Henrik Branæs 1. juni sluttet i sin hjemmel ved Vikersund legesenter, til fordel for ny jobb. I tillegg risikerer 600 pasienter å miste sin lege til høsten, noe som vil bety at ti prosent av kommunens innbyggere er uten fastlege.

En av dem som veit godt hvordan det føles å ikke ha fastlege, er Marlene Ranheim Paulsen i Geithus.

– Man blir på en måte presset til å kjøpe private helsetjenester. Uten fastlege har vi jo ikke et tilbud hos det offentlige. Jeg går på faste medisiner og er nødt til å fornye resepter. Nå har jeg prøvd å kontakte Helsenorge, for uten fastlege vet jeg ikke hvor jeg skal henvende meg, sa hun til Bygdeposten i forrige uke.

Tar grep

Mandag var det klart for kommunestyremøte i Modum, og der sto krisen på dagsorden. Kommunen velger å satse høyt og legger fem millioner kroner i potten for å møte og forhåpentligvis unngå krise.

Et enstemmig kommunestyre har nemlig vedtatt å øke basistilskuddet til leger med fastlegehjemmel med hele 60 prosent opp til 1.000 pasienter fra 1. oktober. Kommunen skal også gå i forhandlinger om kommunal drift og eventuelt kommunalt kjøp av hjemler ved Vikersund legekontor, hvor det er utlyst to slike, skriver kommunen i en pressemelding.

Et økt lokalt basistilskudd vil trappes ned i tråd med nødvendig og forventet økning av basistilskudd fra nasjonale myndigheter, når eller hvis dette kommer.

LES OGSÅ: Lege Ingunn orker ikke mer: – Det var et veldig vanskelig valg. Jeg elsker denne jobben

Bevist suksess

Tiltakene som nå er gjort er de samme grepene som Tromsø kommune har hatt suksess med – og høstet nasjonal anerkjennelse for. De har etter tilsvarende tiltak som det Modum nå går for, gått fra ansettelsestørke til å ansette flere nye leger.

Kommuneoverlege Pål Steiran er svært glad for satsingen.

– Vi har prøvd med mindre tiltak, og opplevd null respons til ledige stillinger. Og vi har prøvd gjennom vikarbyråer, som også sliter med å skaffe kvalifiserte leger, sier han.

– Jeg er svært glad for satsingen, og tilsvarende spent på responsen når vi nå utlyser. Situasjonen har vært fortvilet. Tiltakene vi nå iverksetter er kostbare. Men det dreier seg pasientsikkerhet og å trygge våre innbyggere, fortsetter Steiran, som også er svært tilfreds med at Modum er så raskt på banen med konkrete tiltak i kampen om å få kvalifiserte søkere til fastlegehjemler.