– Han tok kontakt med meg og jeg kjenner en del musikere fra før. Derfor vet jeg at for mange av dem er instrumentet det aller kjæreste de har. Og da Frode Barth måtte flykte i hui og hast fra krigen måtte han la gitarene sine være igjen, sier Erik Helgeplass på telefon fra Slovakia. Han sitter og tar seg en velfortjent øl og venter på at Frode Barth skal lande med fly for å bli gjenforent med sine kjære instrumenter.

Spesielt den ene gitaren er svært verdifull. Den er laget av den svært anerkjente gitarbyggeren Jan Braathen.

Svært verdifull

– Ingen av alle de gitarene Barth har spilt på kan sammenlignes med den spesielle customgitaren. Han har spilt på den i 25 år – minst 20.000 timer – på konserter over store deler av verden, forteller Lise Hansen som er kollega med den anerkjente musikeren.

– Gitaren har tidligere blitt stjålet og Barth ble forsøkt fraranet den i St. Petersburg, men den har alltid dukket opp igjen, sier Hansen.

Litt krevende

Erik Helgesplass erkjenner at det var en krevende operasjon å finne fram til stedet der gitarene var. De ble nemlig oppbevart på en skole som riktig nok ligger innenfor bygrensen i hovedstaden Kyiv, men på «feil» side av byen og mye nærmere fronten.

Det drønnet godt i artilleri i området. På vei til skolen måtte jeg gjennom noen landsbyer der ukrainske soldater holdt på å rydde opp. Men jeg fant fram og fikk evakuert dem ut. Det var en langdryg operasjon med mye kontrollposter og forsinkelser, sier Erik Helgesplass som fyller 47 år i dag.

En litt ny fase

Etter at han fikk den nye bilen fra Norge har det gjort arbeidssituasjonen til Helgesplass enklere, men samtidig har også krigen gått inn i en litt ny fase. Vurderingen til geithusingen er at de som har kunnet rømme har gjort det – cirka fire millioner ut av landet og seks millioner internt fordrevne. Derfor er det færre å redde ut fra områder folk faktisk kan reddes fra. Han har derfor gått mer over til å frakte forsyninger ut til folk. Han frakter også militært materiell.

– Jeg har ingen moralske skrupler mot å gjøre det. De store hjelpeorganisasjonene evakuerer folk i busser. Jeg kan ikke frakte ut mange av gangen, men jeg kan hente folk og utstyr på steder bussene ikke kommer fram, sier Erik Helgesplass som nå har evakuert kona og hennes sønn ut av landet. De er på vei til Norge.

Kjemper til siste mann

Han er ikke spesielt optimistisk med tanke på at krigen snarlig er over. Han mener russerne rett og slett har en plan å bombe byene sønder og sammen. Han viser til det som har skjedd i byen Mariupol der tusenvis av mennesker er sperret inne – mennesker som er i ferd med å sulte i hjel.

– Men så godt kjenner jeg ukrainerne at de kommer til å kjempe til siste mann er død. Russerne kan kanskje ta noen flere byer, men at de skal klare å okkupere hele dette landet? Det vil de aldri klare, avslutter Erik Helgesplass.