Jeg har jobbet med spiseforstyrrelser i hele mitt voksne liv. I behandling av spiseforstyrrelser snakker vi mye om forhold til mat og kropp.

Det fascinerer meg samtidig hvor mye vi fortsatt baler med mat og kropp i samfunnet for øvrig.

I 2021 skal vi ha fokus på sunne kropper, trente kropper, normale kropper, fyldige kropper og kroppsaktivisme. Vi skal ha fokus på miljøvennlig mat, kortreist mat, økologisk mat og listen fortsetter. Som Vita hjertego' proklamerer i beste sendetid hver kveld: «Det er ikke ett fett hva du spiser.»

Mat og kropp blir fort et minefelt. I behandling av spiseforstyrrelser skal vi som behandlere være premissleverandør for hva som er normalt både med tanke på vekt og ernæring. Dét kan jeg hilse og si er krevende i samfunnet vårt i dag. Diskusjoner om «bortkastede kalorier» har vi som jobber med spiseforstyrrelser mange av. «Hva er vitsen med å spise pannekaker til middag? Det tilfører kroppen null næring.»

Jeg har mange ganger drømt om at det vi formidler oppi skauen på Modum Bad skal gjenspeile samfunnet. Men det gjør det jo ikke. Så fort pasientene går ut av terapirommet, går de inn på Instagram. Der jobbes det intenst i motsatt retning med ulike treningsmetoder og kostholdsråd. Hver gang har en influenser, som kanskje i tillegg er sponset av en treningsapp eller en shake, funnet svaret på den perfekte kombinasjonen av trening og kosthold.

Her om dagen var det en link til bramat.no på knekkebrødpakka mi. Jeg gikk inn og en oppskrift på grove boller blinka mot meg. Grove boller. Nå er det mulig jeg er helt på bærtur, men kan man ikke bare spise et rundstykke da? Og det er nettopp det som er poenget mitt: mat og kropp har blitt et minefelt med hundrevis, hvis ikke tusenvis, av forskjellige meninger om hva som er sunt og best. For hva er bra mat? Betyr det at det finnes dårlig mat? Kan det hende vi mister synet av mat som kun kos oppi det hele? Vi pleier å si til pasientene våre: «Det er mye god helse i å spise en bolle en gang i blant.»

Så har vi det andre perspektivet: den gjennomsnittlige kroppsvekten øker blant befolkningen. Noen mener at vi koser oss mer enn nok med mat, og at dette er i ferd med å gjøre en større andel av befolkningen syke. Tiltaket fra mange kommersielle aktører de siste årene har vært dietter. Legg for eksempel merke til avisoverskriftene neste 1. januar. Det lanseres stadig nye og flotte dietter som lover at man skal gå ned ti kilo fortere enn Bent Høie kan si «ringsystem». Problemet med dietter er at de svært sjeldent funker. Dietter innebærer ofte en total omlegging av måten vi spiser på som, med mindre det er mulig å opprettholde, like fort fører oss tilbake til der vi var. Studier viser at man til og med kan gå opp i vekt etter en diett. Det blir en svært lønnsom greie for de aktuelle aktørene, for folk kommer nødvendigvis tilbake.

Landskapet over såkalt sunn, riktig mat kan være utrolig vanskelig å navigere seg i – og det kan bli en alt eller ingenting- tankegang. «Jeg klarer ikke spise sunt uansett, så da tar jeg like gjerne en burger på vei hjem fra jobb i dag også.» Vi snakker om og kommenterer hverandres valg når det kommer til mat og kropp. Ulike kroppsformer provoserer, enten de er for veltrente eller for utrente.

Man kan begynne å lure på om det i det hele tatt er mulig å gjøre noe «riktig».

Det ironiske med det hele er at Helsedirektoratets anbefalinger for et sunt kosthold i stor grad er uendret de siste tiårene, dette til tross for at de har blitt revidert og det faglige grunnlaget har blitt oppdatert flere ganger.

Tallerkenmodellen er like aktuell i dag som den var da. Den har overlevd krepptang, skulderputer, buffalo-sko, Miss Sixty-bukser, magetopper – og en rekke kroppsidealer.

Tallerkenmodellen er enkel: Hvis du har en middagstallerken med 1/3 grønnsaker, 1/3 karbohydrater og en 1/3 proteinkilde, så er du innafor. Tenk om vi alle kunne sluppet å bli villedet av dietter og influensere? Tenk om alle kunne tenkt at mat og kropp er individuelt og at det er en stor bredde innenfor hva som er sunt og bra nok?

Nei, Vita hjertego', det er ikke alltid ett fett hva du spiser, men det trenger ikke å være så vanskelig heller. Du kan ta deg en bolle og en burger én dag, og spise bulgursalat den neste. Og det er ganske fett.

Les også:

Bygdeposten lanserer ny spalte om «hverdagspsyken»: – Psyke er noe vi alle har. Når alt kommer til alt, er vi ganske like

Søvn er noe man bare må vente på. Den kommer når den kommer

Slik unngår du trøbbel i parforholdet

Lytt til hva følelsene forteller om hva du trenger